How To Make It In America

Споменавали сме How To Make It In America на HBO в обзора на най-добрите сериали за миналата година, през пролетта на която изтече първият осем-сериен сезон. Година и половина по-късно и след известна неяснота за бъдещето му заради посредствените рейтинги, все пак тръгна вторият, отново продуциран от екипа зад приключилия Entouragе (един от тях е небезизвестният Mark Wahlberg). Цифрите след премиерния епизод обаче са слаби, така че сигурно няма да има трети, затова ще избързаме с няколко реда защо за нас това е един от по-смислените сериали за гледане. 

От доста време масовата телевизия и кино налагат думата „готин“ като безотговорно, саморазрушително или откровено тъпанарско поведение, незачитане на правила, безразборно напиване, чукане и далавераджийство. Другият вариант са разни млади хора, които водят лъскав живот или желаят такъв, и училищните им лични драми. На този фон How To Make It In America искрено радва с истински готини главни герои и познати градски истории, заснети с мисъл и отношение към всеки кадър. Историята на две двайсет-и-няколко-годишни, добри момчета от Ню Йорк, които се опитват да пробият в големия град, може да звучи банално, но е поднесена повече от приятно и може да ни изкефи с това колко близко е до нашата действителност предвид несъразмерността в мащаба на София и Голямата ябълка. Във втория сезон очакваме да видим как Ben (Bryan Greenberg) и Cam (Victor Rasuk) ще се променят, доближавайки целта си, и престъпно забравената Gina Gershon в гост роля.

How To Make It… може да не блести с най-хитроумните или проникновени диалози и сигурно няма да остане в историята на телевизията, но колкото и да сме се оглеждали, няма друг сериал, който по-добре да хваща пулса на младите хора, които харесваме. Такива, които се опитват с труд и талант да постигнат нещо от скромни стартови позиции, които имат отношение към добрия живот без излишна поза или показност, вълнуват се от новото, и слушат музуката, която и ние слушаме (един от рекламните инструменти за втория сезон беше микстейп с песни на M83, Theophilus London, Summer Camp, Little Dragon). За съжаление, подобно на споменатата музика, How To Make It In America явно остава сравнително нишово удоволствие, от което ни остават едва шест епизода.


Втори сезон на How To Make It In America започна на 2-ри октомври по американското HBO, чакаме го и по нашето. Трейлърът на новия сезон е тук. Микстейпът може да бъде свален оттук