Ревю: Outrun на Kavinsky

Kavinsky издаде първата си песен Teddy Boy през 2006 и оттогава бавничко събираше материал за дебютния си албум Outrun. Първите седем години обаче наистина сe оказват важни, защото междувременно Vincent Belogrey стана свидетел на новото супер успешно пришествие на френската електро сцена, интронизацията на Justice и добрите албуми на сходни артисти като M83, Chromatics и донякъде Metronomy. Kavinsky почти случайно влезе в историята с продуцирания от едната половинка от Daft Punk феноменален сингъл Nightcall, който звучи в откриващата сцена на Живот на скорост (Drive) и така вдигна очакванията за този албум по-високо, отколкото би било добре. Outrun e кръстен на едноименната аркадна автомобилна игра (и великолепното Ferrari Testarossa в нея) и звучи като саундтрак на несъществуващ филм – малко по-мека и позитивна версия на Трон (с музиката на Dafrt Punk), сайбър Завръщане в бъдещето или леко ускорено Бягство от Ню Йорк на Snake Plissken, който е заменил пост-апокалиптичните си раздърпани кожени дрехи с Reebok Pump, вталени джинси и varsity спортно яке.

Встъпителният трак Prelude представя основната концепция, около която се въртят темите в 13-те песни в Outrun – главният младеж катастрофира със своето Ferrari Testarossa през 1986 на път за среща с приятелката си и някакси се превръща в зомби, което продуцира електронна музика (When our hero emerged from the burning wreckage, he and the car had become one, their souls spliced forever, leaving him to wander the night alone, invisible to everyone but her). Леко наивна концепция от мъж, който гони 40-те. Kavinsky е слушал много Tangerine Dream и Vangelis като малък и в настоящия момент финишира наравно с артисти като Felix Da Housecat и Vitalic, но албумът му има доста силни моменти въпреки предсказуемостта и леко закъснялото излизане. Blizzard и ProtoVision отдават почит на синтезаторите на Giorgio Moroder със съвременен хаус, стържещо френско електро и семплирани китарни сола от познатите метъл и хеви рок групи.  Odd Look e осъвременена и по-бърза версия на Nightcall заради епичното си звучене – най-явното доказателство за работата на Sebastian в албума на своя колега, приликите с неговото Embody не се ограничават само с идентичните вокали.

Сред останалите гости в траковете с вокали се разписва и Tyson (First Blood) и mc-то от Mobb Deep, Havoc (Suburbia). Записаното през 2006 Testarossa Autodrive звучи адекватно и съвременно на фона на общо 8-те нови парчета в албума. Прогресията в траковете от Outrun следват логиката на видео игрите и оставят усещането, че качваш ниво след ниво без много много да се замисляш, за да стигнеш до финалния бос със сто кръв и сто броня. Успехът на албума ще си личи от това дали си решаваш да го пуснеш отново, след като си го превъртял вече веднъж.

Новият албум на Kavinsky излиза на 25 февруари.