Boyscout подкаст – Виктор Анчев

© Петър Петков

Макар и да изглежда като много опасен гангста рапър, бял 2Pac и новобранец в Афганистан, Виктор Анчев (Мечока) е много емоционален и мил продуцент и диджей със слабост към класическата соул и арендби музика. Teddy Riley, Shalamar, Rick James, Charlie Wilson, SOS Band, Keith Sweat, R. Kelly, Tupac Shakur, Marcus Miller, K-Ci & JoJo, Bobby Brown, Mary J. Blige, Ralph Tresvant  – като ги чуя изпъчвам устни напред, сбръчквам чело, клатя главата напред назад и въобще не забелязвам жените около себе си.

Повечето хора го познават като Виктор, редови гражданин и студент в Ливърпул, или като Мечока (Mr. V). Допреди две години се занимава активно с хип-хоп (Мечока има два албума за Ghetto Productions – бел.ред.), но напоследък се е съсредоточил върху университета и партитата с любимата си музика в интимни клубове. От този период са и първите му диджей сетове благодарение на близкия му приятел Пламен Пуцов, който го кани да му асистира на едно от партитата в Culture Beat. Напоследък пускат заедно на места като Culture Beat, Funky Тown, DaDa Cultural Bar и POP Art Café и се допълват добре – Пуцов си пада по 80-те и 90-те години, а Виктор пуска и доста нови неща.

Защо точно този стил? Между 2000 и 2003 година бях в една компания, която изрaстна в клуб Wild Wild West. Jagged Edge, Ruff Endz, Next и Koffee Brown вкарваха т.нар. Y2K R&B звук, паралелно наблягахме и на хип-хоп. Започнах да се интересувам от стария соул от 70-те, диското, фънка и арендби музиката на на 80-те и 90-те години. Минах и през съвременния джаз с безброй концерти на Sofia Jazz Peek. Колкото повече порастваш, толкова повече се ровиш и откриваш парчета, които иначе ти убягват.

Какво мислиш за българската сцена в момента? Обикалям често по клубовете. Последно се забавлявах много на High Time и Low Step в Sofia Live Club. Сцената за жива соул, фънк и джаз музика в момента е много добра. Иска ми се намеря момче или момиче, което иска да се занимава с автентично арендби пеене. Тази ниша не е развита, имаме готини артисти, но всички бият към едно нео соул, джази, фънки и по-лежерно звучене. Лошо няма, дори напротив. Просто искам артист, който го усеща и има силен глас и оригинално канто. Музиката също е важна разбира се.

Къде се виждаш след пет години? Честно казано не знам къде искам да бъда. Вече не ме привличат неща като изкачване на йерархията и кариеризъм. Най-важното в момента е да възстановя вътрешния си мир и спокойствие, които бяха разклатени от едно любовно разочарование. Целта на физическото ни съществуване е придобиване на знания и изпитване на болка или любов. Всичко останало (работа, кариера, забавления) е само средство, за да се развива духа. Със сигурност ще бъда в София сред близките хора. Музиката най-вероятно ще продължи да бъде хоби.

Каква е идеята зад подкаста? Емоционални и съблазняващи арендби парчета от периода между 1994 и 2010 година. Имената в него са емблематични за бавното арендби с темпо около 60 BPM. Текстовете се въртят предимно около това как по-бързо да паднат дрехите в спалнята, но не в това е силата на това течение в арендби музиката. Да кажем, че сте се усамотили вечерта с вашия човек и сте изтръпнали повече, за да ви се говори излишно. Песните в Boyscout подкаста ще свършат работата с говоренето вместо вас – за другото си има вино, бърбън. За мен е удоволствие да ви доставям удоволствие.

Виктор Анчев е на Soulfully Yours и в Official.fm.