Нюйоркски легенди

Новият фотографски албум на Jeannette Montgomery Barron е забележителна колекция от портрети на знаковите личности от може би най-интересното време за нюйоркската ъндърграунд сцена – 80-те години в Долен Манхатън, времето и мястото, където се събират младите и независими музиканти, режисьори, художници, писатели, издатели, дизайнери, актьори, модели и фотографи, които живеят и работят заедно, за да променят тогавашната поп култура и да останат в историята и до днес.

Francesco Clemente © Jeannette Montgomery Barron / powerHouse Books

Родената през 1956 в Атланта Jeannette Montgomery Barron учи и живее в Ню Йорк в годините на дългите партита в Area, Palladium и The Mudd Club, напоените с алкохол и цигари вечери в Odeon и обядите във Factory на Andy Warhol. Първият й портрет на Francesco Clemente я провокира да снима самия Warhol, последван от художниците Jean-Michel Basquiat и Keith Haring.

Andy Warhol © Jeannette Montgomery Barron / powerHouse Books

Скоро след това и най-важните личности в културния живот на града по това време – актьора Willem Dafoe, Julian Schnabel, фотографа Robert Mapplethorpe, Jenny Holzer, Cindy Sherman, Kathryn Bigelow, George Condo, писателя William Burroughs и много други. Искрени и самотни чернобели портрети на артистите като млади.

Salome © Jeannette Montgomery Barron / powerHouse Books

Scene струва $40 и може да бъде поръчана онлайн тук. Хвърлете едно око и на филма на Glenn O’Brien Downtown 81, който разказва за същия период.