BETA

Заведенията в периферията на столичния Южен парк не са най-доброто място за среща с вълнуващо момиче малко преди полунощ в края на есента. BETA е едно от от онези непринудени boyscout момичета, които влизат в живота на събеседника си с прилично дрезгав глас, широка непредубедена усмивка и готовност да участват във всеки интересен проект, стига да има нещо общо с изкуство. Според предварителната информация, 26-годишната мадама рисува графити на позволени и непозволени места, организира творчески работилници за деца, снима бельо и се вълнува еднакво от класическа музика и опера, тежък рок и олд скуул хип-хоп. Нощното ни запознанство започва с една разходка в търсене на стени и един от най-големите графити в София (роботът върху сградата до автобусното депо на ул. Житница) и добавя още важни детайли към характера на това удивително момиче. BETA е ужасно красива жена под прикритието на широк мъжки суичър, чаровна пола и кецове Vans (който персонализира сама) и изглежда достатъчно уверена и респектираща, за да не допуска прекалени аванси. За пръв път я виждаме в истинската й стихия по време на последния ON!Fest, където организира конкурс за рисувани букви и внимава да не й отмъкнат маркерите. Повечето ги познавам по очите, че са прибрали някой маркер. Виж го онова момче, което прилича на Цар Лъв в главата. Минава за трети път и ме гледа леко гузно. Сигурна съм, че е гепило поне три. И докато по време на фестивала BETA хвърчи неспирно нагоре-надолу и няма много време за излишни разговори, в по-спокойна обстановка е момичето, което разказва увлекателно за рисуването по бански на тенис кортовете в Студентски град по средата на знойното лято, конкуренцията между графити артистите в града и по-малките си братя, които обича много. С други думи, наше момиче.

Какво трябва да знаем за теб? Обичам да рисувам. Започнах да рисувам графити на канала на река Дунав във Виена преди няколко години, там проходих. Просто отидохме да си поиграем с един флакон и ме беше страх да драскам, защото не знаех какво правя. Освен това ми беше странно да слагам скучни надписи върху красиви фасади, няма смисъл. Не ги харесвах преди да започна да се занимавам, не ги одобрявам и сега. В моя случай ставаше въпрос за ужасно сиво парче стена на Дунав, тогава съм куул.

Имаше ли предишен опит? Винаги съм учила рисуване, завърших такава паралелка в моя град Търговище. След това започнах да уча архитектура и доста време бях спряла да рисувам. Това се промени със заминаването ми за Виена. Нямам идея защо започнах именно там, може би това е било липсващото звено в живота ми, а не момчетата, както си мислех, хаха.

Така като те гледам, едва ли са били огромен проблем. Имам невероятната способност да ги избягвам. Харесвам мъже, за които знам, че са далеч и няма да срещна, хаха.

Ляво: блуза H&M. Дясно: елек и панталон Diesel, шапка, бельо и обувки H&M © Тихомир Рачев

Разкажи някоя забавна история, свързана с рисуването на непозволени места. Повечето истории не са забавни, а по-скоро странни. Един път ни сгащиха да рисуваме върху една стена на очевидно изоставена сграда. Не бяхме разбрали, че си има охрана и всичко и си отидохме като на пикник – кафенца, сокчета, даже и куче си бяхме взели. Охраната се появи след половин ден спокойно рисуване и ни заплаши, че ще викне куки. Момичето BETA спаси положението с три усмивки и спокоен разговор. Не съм имала проблеми с полицията досега, но съм подготвена да бягам бързо. Дори и да ме хванат, най-много да ме накарат да го мина с боя на следващия ден. Винаги можеш да се разбереш човешки дори с ченгетата, но не и ако рисуваш върху влак. Общо взето е добре да можеш да избягаш бързо, а не да лагеруваш.

Какво обичаш да рисуваш? Започнах с букви и постепенно се научих как да пренеса скиците си от листа върху голямата стена. Най-много обичам да рисувам сама, зависи в какво настроение съм. Миналото лято реших да си направя свой вариант на Пипи Дългото Чорапче, отидох на канала и се роди шест-метрова Пипи BETA. Харесва ми да рисувам характери, герои и букви. Секси мацките са с приоритет – обичам да рисувам жени, така излиза.

Маргарита Новкова ни сподели абсолютно същото нещо за себе си. Защото красивите жени рисуват жени? Защото женската красота е много вдъхновяваща, защо мъжете рисуват супер секси красиви жени?

Да обобщим – архитектура, графити навън и живопис у дома, уъркшопи за деца, какво още? Опитвам се да правя дрехи за мен и за приятели (BETA TO BE COMFY) и съм замесена в още един куп неща, свързани с изкуство. Отворена съм за всякакви свежи идеи. Искам да уча генетика или да стана пилот на F16. Може и по-нов модел. Друго – интересувам се от човешкия мозък, душата на хората, лъжите, истината и Terry Pratchett.

Бомбър и топ Marten X Black Market, пръстен Rebecca, обувки H&M © Тихомир Рачев

Разбираш ли се с хип-хопа и уличната култура? Топлите сезони не се спирам. Обожавам олд скуул рап и рок. Слушам всичко смислено и съм на периоди – понякога слушам само метал в продължение на месеци, след това спира да ми понася. Напоследък танцувам предимно насън, май съм забравила как се танцува и си подскачам вкъщи. Обичам да куфея на рокче, да ходя по концерти с много хора и да си мятам косите.

Доставя ли ти удоволствие да се снимаш като модел? Да. Харесва ми да се виждам с грим и прическа, облечена като момиче.

Но снимаш и доста смело по бельо. Бельото е секси. Харесвам си тялото и не се притеснявам от него. Горе-долу цял живот съм спортувала, не съм много суетна, но пък явно не съм зле по бельо.

Постоянна ли си в нещата, които правиш? Зависи. Сега се уча да съм постоянна за  важните неща. Постоянна съм в това, че си правя закуска всеки ден, хаха.

Справяш ли се с по-сериозните ястия? Обичам да готвя за хора, но не и за себе си. Иначе съм мастър на супички и салати. Скоро готвих паста и си излях соса върху ръката, та мисля повече да не готвя паста.

Повече за BETA – Facebook и Tumblr.

Режисьор и фотограф Тихомир Рачев Оператори Тихомир Рачев/Павлин Даскалов Монтаж Павлин Даскалов Саундтрак Тихомир Рачев Звук Pacific Studio Стилист Цветомир Горанов Грим Алина Манова Коса Боряна Косева

Гардероб: Black Market е на ул. Княз Борис I №127. Diesel е в Сердика Център. H&M е на бул. Витоша 6 и в Сердика Център, Mall of Sofia, Paradise Center и The Mall. Rebecca e в Swiss Boutique – Гранд Хотел София, Сердика Център и Paradise Center.