London Collections: Mohsin Ali

© Лора Матеева

Mohsin Ali е изключително интересен мъж с много идеи и свежо чувство за хумор, с което ме забавлява искрено докато разглеждаме колекцията му за есента и зимата на 2013 в студиото на прес агенцията Cube в Лондон. Предишните колекции на Ali ни спечелиха с любовта и интерпретация на може би най-важните неща в мъжката мода въобще, а именно кройка и силует в комбинация с иновативни и традиционни платове. Mohsin се променя често, но естетиката му напоследък може да бъде определена най-лесно като семпла, красива и изключително функционално насочена.

© Лора Матеева

Последната мъжка колекция на Mohsin Ali e вдъхновена най-вече от хобито му – тай бокс. Дизайнерът се е състезавал в продължение на години в тази дисциплина и е оживял, за да се преориентира към модата и да може да се възползва от обединяването на двете му основни страсти – мода и спорт. Аli работи с монохромни цветове и висококачествени материали за колекция, която отново залага на доста прецизна работа с кройките и най-вече със силуета. Различните модели се комбинират изключително добре, а бялата риза е един от основните акценти.

© Лора Матеева

Mohsin споделя, че това е първият му опит без да използва цвят в колекцията си, но със сигурност се е справил доста добре с опита си да разчуто традиционната представа за черно, бяло и сиво. Силуетът в повечето случаи е обемен, но дължините в различните модели подпомагат по-стриктното очертаване на самите кройки.

Детайлите, които отличават моделите му от останалите колекции за сезона, са коланите и катарамите по ръкавите на ризи, якета и палта. Асоциацията с черния колан в бойните изкуства е повече от очевидна и стои много на място, разработката продължава и с трите шева по дължината на коланите. Същият детайл се забелязва и върху яките и джобовете на различните модели.

© Лора Матеева

Бялата риза изглежда като връхна дреха заради подплатяването и шевовете по нея.

© Лора Матеева

Макар и с къс ръкав, вълнената тениска е пригодена за носене през зимата и има ясно изразена подчертана структура в раменете. Част от блузите са с необичаен ръкави, които продължават с нещо като ръкавица.

© Лора Матеева

© Лора Матеева

© Лора Матеева

Палтата с пелерина, якета с интересни яки и шлиферът от непромокаема материя са отличен завършек на аутфитите на Mohsin Ali. Колекцията на дизайнера печели и с възможността дрехите му да се носят както много елегантно и с по-строг дрескод, така и доста небрежно и спортно.

© Лора Матеева

Кожените и ватирани раници с ципове са може би най-откровената заемка от тай бокса.

© Лора Матеева

Mohsin демонстрира и комбинация от свободно падащ, широк панталон със средна дължина и клин без да забрави да добави, че малко мъже биха се осмелили да се пуснат само с клин, затова най-добре при студено време да добавят и въпросните шорти.

Mohsin Ali няма уебсайт, но можете да прочетете повече за нето в Style Salvage. Можете да разгледате колекцията му на London Show Rooms в Париж от 18 до 22 януари.