Галерия: London Collections: Men

Alexander McQueen © Shaun James Cox / British Fashion Council

Очаквано, мъжките колекция за пролетта и лятото на 2015 година в програмата на London Collections: Men са повлияни предимно от напрегнатата ситуация и регионалните конфликти в света и именно заради това интерпретират опитите за революция от реалния живот в предложенията на английските модни къщи. С други думи, битката за социална справедливост и независимост на лондонските момчета става все по-ожесточена, но поне са снабдени с подходящи и твърде интересни модерни униформи в двете крайности – от строги и не толкова строги костюми и интерпретации на класическия силует до изключително иновативни материи, линии и внушения. Съществената разлика с тенденцията от миналия сезон (андрогинност и сериозно смесване на мъжкото и женското начало) е в силно изявения мъжкарски характер на повечето колекции. Да, Лондон винаги ще си остане пословичен със смелите, трудносмилаеми и още по-трудни за носене ансамбли, но традициите в английската мода и склонността към използване на иновативни материи раждат чудесни предложения.

Astrid Andersen © Christopher James / British Fashion Council

Последната колекция на Astrid Andersen бе представена първа в програмата на мъжката модна седмица в Лондон и успя да изненада пуританите с интерпретация на традиционното японско сумо в подземието на Victoria House под формата на вериги, бомбъри, якета, раници от плющ. ОВериги, бомбър якета и раници от плюш. Отскоро Аndersen работи с дизайнерите на Nike по създаването на линия спортни обувки.

Baartmans & Siegel © Daniel Sims / British Fashion Council

Blood Brother © Press

Nick е от Кентърбъри, а Джеймс – от Съри. Двамата се запознават в London College of Fashion и стават приятели на футболното игрище. Винаги са знаели, че искат да работят заедно и трупат опит в студията на няколко различни марки, преди да се съберат под името BLOOD Brother O+. Двамата са се вдъхновили от дигиталния свят и залагат на чернобяла гама и изобретателна обработка на материите. В Love Letters съвсем не става дума за любовни писма, а за популярния компютърен вирус, който провокира дизайнерът Nick да пренапише дигиталните любовни послания върху плат. Резултатът е кожени якета с лазерно изрязани символи и тениски с текстове от e-mail вируса.

Burberry © Sam Wilson / British Fashion Council

Casely-Hayford © Shaun James Cox / British Fashion Council

Christopher Raeburn © Shaun James Cox / British Fashion Council

Christopher Shannon © Christopher James / British Fashion Council

Носителят на наградата за най-добър изгряващ дизайнер на The British Fashion Council и английското GQ, Christopher Shannon, оправдава очакванията с динамична спортна колекция с графични принтове. Чернобялите обувки са създадени в сътрудничество с CAT.

E Tautz © Daniel Sims / British Fashion Council

Gieves & Hawkes © Kensington Leverne / British Fashion Council

Неформалната тенденция за сезон пролет/лято 2015 не важи за Gieves & Hawkes, класическото Savile Row ателие с модерен силует, което прави хубави костюми за лоши момчета, които търсят подходящо облекло за свободното време. Според дизайнера Campbell Dunn все повече се набляга върху удобството при изработката на костюмите, а най-сериозният акцент в настоящата колекция са якетата от велур и естествени кожи.

Hackett London © Sam Wilson / British Fashion Council

Hardy Amies © Sam Wilson / British Fashion Council

Hentsch Man © Лора Матеева

Момчетата на Alexa Hentsch се прибират направо от Куба за по бира и за да пробват и покажат новата колекция на Hentsch Man. Тазгодишната презентация на марката разчита на непретенциозна, забавна и озвучена с латино музика атмосфера, която служи за фон на ансамблите от шорти и сако и комбинациите на различни модели от един и същи принт. Шапка и очила са задължителни аксесоари, боксовите ръкавици – само в краен случай.

J.W. Anderson © British Fashion Council

James Long © Kensington Leverne / British Fashion Council

Jonathan Saunders © Kensington Leverne / British Fashion Council

KTZ © Dan Sims / British Fashion Council

Lee Roach © Shaun James Cox / British Fashion Council

Lee Roach избира монохромната неутрална гама за последната си колекция и акцентира най-вече на препаските и качулките в силуета. Или се е вдъхновил от типичните детайли във войнишката униформа, или просто му е писнало от дъждовното време в Обединеното кралство.

Maharishi © Kensington Leverne / British Fashion Council

Margaret Howell © Dan Sims / British Fashion Council

Matthew Miller © Shaun James Cox / British Fashion Council

Далеч по-безцветна колекция на Matthew Miller е съсредоточена върху разработването на формален дрескод. Армията на на Miller обаче е въоръжена с цветни венци вместо автомати и антивоенни надписи върху униформата. Кръпки и райета са детайлите, които отличават моделите му от добре познатия класически костюм.

Nasir Mazhar © Daniel Sims / British Fashion Council

Спортният войнишки силует и носталгията по бритпоп годините продължават и в колекциите на Nasir Mazhar, TOPMAN и Agi & Sam.

Pringle of Scotlans © Dan Sims / British Fashion Council

Richard James © Shaun James Cox / British Fashion Council

Richard Nicoll © Christopher James / British Fashion Council

TOPMAN Design © Kensington Leverne / British Fashion Council