Най-добрите филми на 2012: списъци от гости

Годишният ни обзор продължава с хората, на които се доверяваме да препоръчат най-добрите филмови заглавия – професионалисти от бранша, организатори на фестивали и критици.


Борис Десподов
е аниматор, сценарист и собственик на продуцентската къща за филми Arthouse Blockbusters. Автор е на Коридор №8 и  анимационния Три сестри и Андрей (съвместно с Андрей Паунов), който може да гледате онлайн тук. Селекцията му представя 10 филма от разпространените през 2012 заглавия и не бива да се разглежда като класация.

This Must Be A Place (Това трябва да е мястото) на Paolo Sorrentino. Историята за застаряваща музикална звезда (Sena Penn) с тежък готически грим ала Robert Smith от The Cure, която трябва да изпълни последната воля на баща си и да открие нацистки мъчител от лагерите на смъртта е откритие за мен. След този филм изгледах всички предишни филми на Sorrentino.

Father (Баща) на Иван Богданов е анимационен филм за отношенията между бащи и синове, който е базиран върху документалните интервюта на деца, израснали по време на промените.

Amour (Любов) на Michael Haneke e най-награждаваният европейски филм за 2012. Темата за евтаназията е разказана чрез възрастна двойка, която е прекарва целия си живот заедно, но инсулта на жената и бавното и превръщане в жив труп принуждава мъжа (в ролята Jean-Louis Trintignant) да прекрати мъките и като я убие въпреки любовта си.

Rust And Bone (Ръжда и кости) на Jacques Audiard. Новият филм на големия френски режисьор (Sur mes lèvres и De Battre mon Coeur s’est Arrêté) разказва за безработен млад мъж, който се влюбва в треньорка на делфини, а тя горката тъкмо е загубила и двата си крака при инцидент.

The Angels’ Share (Ангелският дял) на Ken Loach. Комедия за млад баща, който едва успява да избегне затвора и се опитва да отвори нова страница в живота си. Парите за нея идват от хитрия план да да подмени бъчва скъпо дегустационно уиски с обикновено, а скъпото да отиде при колекционер.

Последната линейка на София на Илиян Метев все награда за документален филм от тазгодишния фестивал в Кан с историята за работата на лекарите с една от малкото столични автомобили за спешна помощ.

Момчето, което беше цар на Андрей Паунов – документален филм от режисьора на Георги и пеперудите за Симеон Сакскобургготски.

Beyond The Hills (Отвъд хълмовете) е последният филм на румънския режисьор и носител на Златна палма за Четири месеца, три седмици и два дни Cristian Mungiu. Психологическата драма в стила на 70-те години напомня филмите на Tarkovsky и проследява живота на две млади жени, които живеят в източноправославен манастир.

Paradise: Love (Рай: Любов) на Ulrich Seidl е филм за секс туризма. Главните героини, четири австрийки на средна възраст, отиват в Кения, за да търсят сексуални удоволствия с млади мъже.

KLIP (Клип) на Maya Milos e най-провокативният филм, който съм гледал от много години насам. Jasna е тинейджър oт краен квартал в Белград с бедно семейство и неизлечимо болен баща, която слуша поп-фолк, облича се като любимите си певици и постоянно снима живота си с мобилния си телефон. Влюбва се в Djole и това съвпада със сексуалното й съзряване. Филмът съдържа сцени с порнографско съдържание и насилие над непълнолетни. Въпреки шока от видяното човек си дава сметка, че този филм е реалност за някои общности в София. Както пише Jay Weisberg в списание  Variety: Фактът, че режисьорът е жена , прави ли филма по-приемлив за гледане?

_____________________

© Добрин Кашавелов за Capital Light

Владимир Константинов-Чоки е главен редактор на българското издание на Men’s Health.

Филми:

Seven Psychopaths (Седемте психопата) на Martin McDonagh
Prometheus (Прометей) на Ridley Scott
We Need To Talk About Kevin (Tрябва да поговорим за Кевин) на Lynne Ramsay
Lawless (Беззаконие) на John Hillcoat
LCD Soundsystem – Shut Up and Play the Hits – не точно филм, но е сигурно най-доброто музикално DVD напоследък.
Savages (Диваци) на Oliver Stone
Ted (Тед) на Seth MacFarlane
Chronicle (Хроника) на Josh Trank
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (Даяна Врийланд: окото трябва да пътува) на Lisa Immordino Vreeland, Bent-Jorgen Perlmutt и Frédéric Tcheng
Тhe Best Exotic Marigold Hotel (Най-екзотичният хотел Мариголд) на John Madden

Сериали:

Sherlock (Шерлок), Сезон 2
Boardwalk Empire (Престъпна империя), Сезон 3
Game of Thrones (Игра на тронове), Сезон 2
Parade’s End (Краят на парада)

_____________________

Мира Сталева е заместник директор на София Филм Фест и организатор на Sofia Meetings – бизнес събитие за кино индустрията от цял свят, което се провежда в България по време на фестивала.

1. Blancanieves (Снежанка) на Pablo Berger

2. Jagten (Лов) на Thomas Vinterberg

3. Tabu (Табу) на Migel Gomez

4. The 5th Season (Петият сезон) на Jessica Woodsworth и Peter Brosens

5. Рассказы (Разкази) на Михаил Сега

6. Amour (Любов) на Michael Haneke

7. Paradise: Faith (Рай: Вяра) на Ulrich Seidl

8. Dans la maison (У дома) на Francois Ozon

9. The Angels’ Share (Ангелският дял) на Ken Loach

10. Holy Motors (Свети мотори) на Leos Carax

 

_____________________

Димитър Дринов е програмен координатор на фестивала So Independent Film Festival и пише ревюта за Операция Кино. Списъкът му по азбучен ред включва само филми, които са се разпространявали по кината и на фестивали в България през 2012.

50/50 на Jonathan Levine
Beasts of the Southern Wild (Зверовeте на дивия юг) на Benh Zeitlin
Lawless 
(Беззаконие)
на John Hillcoat
Life of Pi (Животът на Пи) на Ang Lee
Looper (Looper: Убиец във времето) на Rian Johnson
My Week with Marilyn (Моята седмица с Мерилин) на Simon Curtis
Skyfall (007 координати: Скайфол)
на Sam Mendes
The Artist (Артистът) на Michel Hazanavicius
The Descendants (Потомците) на Alexander Payne
The Help (Южнячки) на Tate Taylor

_____________________

Иван Петров е кинокритик, който също пише за Операция Кино. Подредбата на филмите е по азбучен ред.

Amour (Любов) на Michael Haneke
Io e te (Аз и ти) на Bernardo Bertolucci
Keep the Lights On (Поддържай светлините) на Ira Sachs
Looper (Looper: Убиец във времето) на Rian Johnson
Oslo, 31. august (Осло, 31-ви август) на Joachim Trier
Rust and Bone (Ръжда и кости) на Jacques Audiard
Skyfall (007 координати: Скайфол) на Sam Mendes
The Door (Вратата) на  István Szabó
To Rome with Love (На Рим с любов) на Woody Allen
Una Noche (Една нощ) на  Lucy Mulloy