Направете си услуга и гледайте плаващите кейове на голям екран

Eдва ли има сериозен човек, пропуснал новините покрай краткото съществуване на монументалните Плаващи кейове на Кристо през 2016. Онези от нас, които не са успели да стигнат до забележителната арт инсталация на световноизвестния артист от български произход могат да наваксат с документалния филм за осъществяването на проекта в кината.

Но защо (задължително) на голям екран? Да ходиш по вода е доста сериозно постижение, което има правото да претендира за най-добър документален БГ филм през последните години. Режисьорът Андрей Паунов конструира потентна човешка история, разказана от гледната точка на артиста, след като преглежда близо 700 часа суров материал от екипите на проекта.

И макар да се включва в проекта едва по време на самото събитие в езерото Изео и да снима само една сцена от филма, Паунов очарова с умението да смеси непринудения поглед към отдадеността на Кристо, чувството за хумор и постоянни словесни престрелки с племенника му и негова дясна ръка Владимир Явашев и стъписващо красивата природа и овладян хаос около реализирането на плаващите кейове в добро и лошо време, озвучено от фантастичен саундтрак като Pulse на Steve Reich.

Да ходиш по вода е в кината.