Бърза Виена, от Михаил Руев

През повечето дни Михаил Руев работи усърдно и използва свободното си време, за да преследва добре облечените момчета и момичета в града заедно с приятелката си Благовеста. Напоследък е започнал да се вглежда встрани и да снима местата, които го впечатляват. Помолихме го да сподели фотографиите си от последното пътуване до  Виена – достъпна и близка до София дестинация за уикендa.

Във Виена живеят малко над два милиона души ако броим и предградията, а площта й е по-малка от тази на София – 415 кв. км срещу 492 кв. км за нашата столица. пет дни са абсолютно достатъчни за типичния турист да разгледа забележителностите, да се разходи из магазините, да поцикли в парка, да обиколи главните улици и да пие едно виенско кафе (те, може би му казват само кафе). Михаил Руев

Каляските в централната част на града те развеждат из града. Не са евтини, но все пак се возиш на каляска във Виена. За да регистрираш такси трябва да разполагаш с последен модел автомобил от дадена марка марка. Съответно всички таксита са като лимузини.

Построената през 1511 година катедрала Св. Стефан се намира на една от главните пешеходни улици на града. Няма как да не минеш покрай нея поне няколко пъти ако си в града. Австрийците са католици и имат много впечатляващи църкви и катедрали (въобще архитектура като цяло).

Виена е по-малка от София и благодарение на метрото (U-Bahn) това чувство се засилва още повече. Петдневната карта за цялата транспортна мрежа е 15 евро и определено си струва парите, за да не се ограничава придвижването. За съжаление не успяхме да се загубим.

Виенският Пратер е задължителните места за посещение – един от най-старите увеселителни паркове в света. Ние попаднахме в разгара на Октобер фест. Повечето ентусиасти бяха облечени в традиционни немски носии, с които се разхождаха и в целия град.

Най-старата зоологическа градина в света. Намира се в парковете на Шьонбрун и е наистина впечатляваща – всички обитатели ти създават чувството, че са на една ръка разстояние.

Шьонбрун е дворец с огромни градини. Логично една зигзаговидна пътека води до върха на хълм – Глориет, откъдето се вижда целия дворец, а и не малка част от града. Ако е горещо и напича слънце походът до Глориет може да е доста изтощителен, затова препоръчваме някоя от по-крайните и сенчести алеи, които водят до същото място.

В къщата на Хундертвасер няма нито един прав ъгъл. Историята на безистена за сувенири срещу къщата е доста интересна – там са били единствените безплатни тоалетни в цяла Виена, съответно стиснатите жители на града (не всички разбира се) пътували до там, за да пуснат една вода.

Изглед от Sky Café в центъра на града.

Нудълите се приготвят и продават навсякъде. Няма как да не опиташ рано или късно.

Магазин за цигулки. Очаквано.

Личният фотоблог на Михаил Руев е тук.