ГАЛЕРИЯ: Самотната природа на Ясен Григоров

Убиване на карантинната скука с автопортрети © Ясен Григоров

За разлика от предишните поредици с модернистична архитектура и рустикален и градски разпад, лимитираната The Nature Series на Ясен Григоров съдържа шест от любимите кадри с флора на базирания във Великобритания млад български фотограф.

Кадрите в последната му серия са снимани през последните три години на емблематични места от неговите разходки на Острова, в София, Париж и Витоша и съдържат много от познатите мотиви в неговата работа като щипка брутализъм, (извън)градски разходки, упойваща самота, мъртви дървета и онова усещане извън времето, което ги превръща в медитативен ескапизъм и идеална компания за стената вкъщи:

© Ясен Григоров

ВРАНА, КАЦНАЛА ВЪРХУ СТАТУЯ В ТЮЙЛЕРИ, 2019: Реших да запазя това произведение за деня на влюбените, тъй като е направено на място, което винаги съм асоциирал с любов, и в момент, основен за успеха на текущата ми връзка. Надявам се да сте споделили празника с тези, които обичате, въпреки обстоятелствата.

© Ясен Григоров

ПРАЗНО ЕЗЕРЦЕ В СОФИЯ, 2018: Паркът около паметника на Съветската армия в София присъства в творбите ми от време на време и дори съставлява един от кадрите в най-големият ми проект, Образцов дом. Този кадър е заснет по време на студена зимна разходка като тези, на които ходих често като фотограф-любител, преди да напусна България. Интересното е, че езерце е по-скоро предположение, тъй като не си спомням някога да съм го виждал пълно.

© Ясен Григоров

В ПЛЕН, 2018: Често се очаровам от интериорния дизайн в корпоративни лобита. Горното със сигурност е един от любимите ми примери и този, който украсява стената над бюрото ми от седмицата, когато бе заснет. Имайки предвид, че ме привличат както дървета, така и модернистична архитектура, не е изненадващо, че намерих тази сцена за неустоима.

© Ясен Григоров

САМОТНА СКАЛА В МЪХЕСТИЯ ПРОСТОП НА ВИТОША, 2020: Този кадър е заснет по време на една разходка сред природата на Витоша миналото лято. Бързо се превърна в личен фаворит, тъй като при сканирането осъзнах, че перфектно изпълни нуждата си към момента на заснемането – бях решил да изпробвам точно колко остър е чисто новият ми по онова време 50-милиметров Zeiss. Отговорът? Изключително. За съжаление, това е един от случаите, в който Instagram и дигиталните файлове като цяло не правят услуга на оригинала.

© Ясен Григоров

МЪРТВО ДЪРВО В ПОЛЕ ДО ЧЕСЪМ, 2020: Винаги съм бил очарован от едновременно хаотичните и подредени форми на клоните в короните на дърветата. Мъртвите (или умиращи) дървета присъстват често в моята работа – неслучайно в поредицата The Nature Series има цели два подобни примера, заснети в рамките на година.

© Ясен Григоров

КРАЙПЪТНА ФЛОРА, 2019: Едно от любимите ми места за снимане е на неподсигурен провинционален път с малко или никъв тротоар или път за пешеходци. За предпочитане, с масивна камера на статив. Това изображение демонстрира горната постановка по перфектен начин, в крайпътна канавка някъде в околностите на Питърбъро. Разбира се, чувството за опасност вероятно е много по-силно от същинския риск, но всичко, което има значение, е завършеното изображение.

Лимитираната серия принтове The Nature Series на Ясен Григоров е онлайн тук в три различни размера.