Бърз Талин и Хелзинки, от Елена Василева

Елена Василева се завръща в Boyscout с репортаж от Талин и Хелзинки. Притеснява се, че е снимала с телефон. Ние не виждаме проблем.

Талин, столицата на Естония, е сравнително малък град, разположен на Балтийско море. Повечето хора го свързват с това, че е родното място на Skype, но градът предлага много повече от високоскоростен интернет на посетителите си – небрежни бохемски заведения, страхотен музей на изкуството, старинен град и бивши индустриални пространства, превърнати в ателиета, галерии и ресторанти, достатъчно добър избор от начини да си прекарате приятно.

Музеят на изкуствата Kumu (пет етажа с естонско изкуство от различни епохи) се намира във впечатляващата сграда на финландската архитектка Pekka Juhani Vapaavuori. Има награда за европейски музей на годината през 2008. Освен постоянни и временни изложби в музея се провеждат прожекции на филми, уъркшопове и дори диско партита на покрива в летните месеци.

Модерната архитектура в Талин се характеризира с изчистени форми и умерени обеми. Скандинавската естетика се чувства в облика на града, вътрешния дизайн, модата, дори сувенирите, които са произведени основно от дърво, лен и вълна и са в преобладаващо бежово-бели нюанси. Ориенталското им е много чуждо и почти отсъства.

В последните години много от индустриалните пространства в близост до стария град са облагородени. Такъв пример е квартал Rotermann Quarter, който е бил полуразрушен, когато група млади предприемачи го съживяват като запазват доколкото е възможно съществуващите конструкции и надграждат със сгради в модерен стил, проектирани от различни студия. Друг пример е Telliskivi area, намираща се в по-западналата част на града отвъд гарата и открития пазар на Талин.

Telliskivi area е оформена около завода за електротехника Kalinin – процъфтяващ през годините на комунизма и известен с това, че е снабдявал с части дори съветския сателит Sputnik. Сега в различните сгради на комплекса може да се открият ресторанти, ателиета и работилници на артисти, скейтпарк, съботен битак, галерии и др.

Освен достъпно и качествено похапване намиращят се в сграда F ресторант F-hoone предлага и артистични събития като пърформанси, поп-ъп магазини на естонски дизайнери, музикални партита и други подобни.

За преобразуването на индустриални пространства в места за изкуство определено е помогнал факта, че през 2011 Талин е бил културна столица на Европa.

Като наследство е останала оформилата се покрай брега на морето културна разходка Culture Kilometer – повече от два километра с посещения на различни културни обекти.

Хелзинки е на 2 часа път с ферибот от Талин, което позволява човек да прескочи за един ден до там.

Цените на храната, алкохола и дори секънд-хенд дрехите във финландската столица са 2-3 пъти по-високи отколкото в Естония. Отдавам се на обиколка на кафенетата и намирам най-доброто, което Хелзинки може да ми предложи в дъждовния понеделник.

Café Regatta е миниатюрна къщичка на брега с едва около 5 маси, която е претъпкана с антикварни предмети и картини, включително такива, които висят от тавана. Отвън има доста повече маси край водата, както и барбекю на разположение на клиентите.

Архитектурата в Хелзинки е разочароващо скучновата, да не повярва човек, че една от любимите му групи се е кръстила точно така.Все пак успявам да се впечатля от чисто новия Kamppi chapel of silence.

Проектираният от K2S architects храм на тишината е изцяло дървена обла сграда, която предоставя място за тишина и покой в най-оживената част на града. Макар да е християнски храм, липсват почти всякакви разпознаваеми религиозни символи и по-скоро е като еманация на скандинавското чувство за спокойствие и елегантност в минималното.