Movember в България

Пламен е фризьор, който сам подстригва и оформя мустака си. © Вихрен Георгиев

Добре дошли в Movember, другото име на месец ноември. Забавната игра на думи (moustache и November, значи на български можем да му викаме муември или моемврви) e името на благотворителната кампания, която провокира всеки мъж да си пусне мустак през месец ноември и по този начин да насочи вниманието на колкото се може повече хора и да помогне за събирането на средства за борба с рака на простата и други здравословни проблеми с тестисите. С други думи Мо Братята и Мо Сестрите (техните жени и приятелки) се опитват да променят лицето на мъжкото здраве като се превръщат в ходещи билборди през целия месец, които разясняват защо е важно да подкрепим кампанията и обществените дискусии за мъжкото здраве.

Димитрис е гръцки студент в София, велосипедистът от сесията ни на паркинга на IKEA. Обикновено не носи мустак, но реши да екпериментира. © Вихрен Георгиев

Движението стартира в Австралия през 2003 и оттогава се е разширило с официални кампании в Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Съединените щати, Канада, Южна Африка, Финландия, Холандия, Дания, Норвегия, Белгия, Чехия, Испания, Хонконг, Сингапур, Франция, Германия, Швеция, Швейцария и Австрия. Българският клон на международното движение, Movember България, е създадено от няколко ентусиасти, обединени от идеята, че мъжкият Tom Selleck мустак може и да е за добро.

Участието в кампанията е много лесно: бръснете се гладко в началото на месеца, избирате какъв мустак ще пускате и започвате да го поддържате старателно до края на месеца. Мустаците не трябва да имат допирни точки с бакенбардите или брадата, нито да пускате катинарче. Всеки участник е длъжен да се държи като истински джентълмен през този месец и да разказва на приятелите си каква е целта. Приятелките на участниците пък могат да демонстрират солидарност като носят стилизираните мустаци знак на кампанията през целия месец като нашата Михаела тук. Както се досещате, кампанията свършва в края на месеца с готино парти и публично бръснене на поникналия мустак.

© Вихрен Георгиев

Организаторите от българска страна няма да се разсърдят и на дарения, които обещават да отчетат и дарят публично за определена кауза с мъжкото здраве. Така че действайте.

Повече за Movember може да научите тук и тук. Запознайте се с другите Мо братя и сестри на MovemBAR партито довечера след осем в Петното на Роршах.