Бърз Рим

© Адрияна Михайлова

Дългият уикенд в Рим е задължителен за общата култура и доброто възпитание бърз преговор по история и световно изкуство, който може да се намери на съвсем достъпни цени с нискобюджетни възможности за полет и нощувки. Пешеходните разходки в центъра ви премятат нагоре-надолу през последните 20 и няколко века, без да усетите физическото разстояние между всички palazzo-та, piazza-и, базилики, фонтани и форуми с разкопки, които идват малко в повече и няма как да се отърсиш от осезаемото усещане, че градът е бил столица на света в продължение на доста векове. Но и в този център на света wi-fi интернет няма почти никъде, затова по-добре не разчитайте на туристическите мобилни приложения и вместо тях се заредете с карта на града и един-два хартиени гида, за да не подминавате важните забележителности, които буквално дебнат зад всеки ъгъл.

© Адрияна Михайлова

Като в повечето големи градове, най- удобната дестинация за избор на хостел или хотел е централната железопътна гара заради ниските цени и бързите връзки с транспорт до всички важни точки. От летище Fiumicino до гара Termini се стига най-евтино с автобуси, които тръгват на всеки половин час и струват около 4 евро. Нощувка за около 30 евро на човек може да се намери в кооперациите в преките около Termini – всеки апартамент е преустроен в отделен хотел със собствена рецепция в антрето.

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

Piazza Navona © Адрияна Михайлова

Palatino © Адрияна Михайлова

Половин ден разходка стига за огромния Колизей и целия Римски форум Palatino с разкопки от времето на Нерон – един от седемте хълма в града, който римските императори са избрали за демонстрация на величие и превъзходство пред своите предшественици.

© Адрияна Михайлова

Площадът пред Базиликата Свети Петър © Адрияна Михайлова

Набързо прехвърляте цветни картинки от всички векове след новата ера в главата си, ако изкарате следващия половин ден във Ватикана, която освен най-малката, се оказва и най-пренаселена държава в света. Площадът Свети Петър заема почти цялата й площ и гъмжи от досадни поклонници в организирани групи с национални знамена.

Коридорите на Ватикана © Адрияна Михайлова

Ватиканските музеи са задължителни, заедно с най-голямата църква в света и изгледа от горе. Има шанс блъсканицата, чакането и най-вече небивалата грандомания на папите и римските владетели, домъкнали всички световни богатства от похожденията си векове наред на територия с големината на голф игрище, да ви оставят с малко смесени чувства към католицизма.

Замъкът Sant’Angelo © Адрияна Михайлова

В края на булеварда от другата страна на базиликата Св. Петър е жестокият средновековен замък Sant’Angelo – най-запазената цяла крепост, която сме виждали с всичките си вътрешни улици, площади и уникална гледка от покрива над извивката на река Тибър към Ватикана и целия град.

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

Паркът Villa Borghese © Адрияна Михайлова

В северната по-нова част на града са задължителни две лъскави улуци – Via Condotti и Via Veneto, на които са разположени всички възможни модни марки, престижни хотели и добри ресторанти. Близо до тях са площадът и испанските стъпала – прекалено туристическо място, дори за Рим, и невероятният парк на Villa Borghese. Влизането в едноименната галерия на очевидно богатата италианска фамилия без предварително резервирани билети е невъзможно, но винаги може да пресечете парка набързо и да разгледате прекрасната огромна Galleria Nazionale d’Arte Moderna.

Националната галерия за модерно изкуство © Адрияна Михайлова

Националната галерия за модерно изкуство © Адрияна Михайлова

Villa Borghese © Адрияна Михайлова

Altare della Patria © Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

© Адрияна Михайлова

Trastevere © Адрияна Михайлова

От другата страна на реката и приятния еврейски остров с малко симпатично площадче е Trastevere – нещо като „Приморско“-то на Рим и въпреки, че сме предварително подготвени за едно от най-туристическите места в града, няма как да не ни хареса клишето с уличките, ресторантите и атмосферата на Южна Италия. Район за пиене и ядене, барове, ресторанти с туристическо меню за преяждане срещу 10 евро и ресторанти с характер. Храната е достатъчно добра, ако не сте от единиците, които не признават достойнствата на истинската тънка италианска пица, паста, салати и вино.

Trastevere © Адрияна Михайлова

Trastevere © Адрияна Михайлова

Нощният живот е доста особен предвид мащабите на града, който явно набляга на туризма и културата. Очевидно за повечето симпатични площади и площадчета храната е приоритет, а клубовете са изтеглени в кварталите в покрайнините. Ще добиете представа от една малка нощна разходка с кола из определени жилищни райони с доста приятни барове и хора, които явно не обезпокояват съседите като пушат и беседват емоционално по италиански по цялата ширина на улиците. Летните клубове се намират в парковете около града и в най-близкия морски курорт на трийсетина километра. А италианските среднощни алкохолни закуски се случват в препълнени денонощни сладкарници и пекарни на най-добрите кроасани с различни пълнежи и всякакви чудесни неща от тесто. Всичко това за сметка на за сметка на тъжните дюнерджийници.

Circo Massimo или по-точно каквото е останало от него © Адрияна Михайлова

Градината на портокалите (Giardino degli Aranci) © Адрияна Михайлова

Наблизо сме до портокаловата градина на хълма Aventino с най-хубавия изглед над целия град. Една от съседните забележителности е дворецът на малтийските рицари, който е недостъпен за туристи, но ако погледнеш през ключалката на огромната му порта, виждаш чемширов тунел, в дъното на който точно по средата като в мерник се пада куполът на базилика Свети Петър.

© Адрияна Михайлова

Военното гробище в Testaccio © Адрияна Михайлова

Macro © Адрияна Михайлова

Продължаваме нататък в историята на изкуството със съвременния музеи MACRO, който е направен в огромните халета на бивша кланица и от тавана все още висят куките, на които сa окачвали закланите телета за разфасоване. Гледаме изложбата Soft Work на американеца Sterling Ruby, направена специално за това пространство от огромни плюшени карантии, сълзи и символи на американския заседнал начин на живот.

Macro © Адрияна Михайлова

Малко по-отдалечен от центъра на града е Националеният музей на изкуството на 21 век MAXXI, който си струва разходката дори само заради уникалната архитектура на сградата, проектирана от Zaha Hadid. Щастливата случайност ни сблъсква с Helmut Newton в Palazzo Delle Esposizioni. Гостуващата изложба с трите му най-важни цикъла Big Nudes, White Women и Sleepless Nights е реализирана във въздействащи мащаби и осмисля възхищението ни от книгите на Taschen. Целият първи етаж в музея е зает от най-доброто съвременно нюйоркско изкуство в изложбата Empire State. New York Art Now – Jeff Koons, Bjarne Melgaard, John Miller, Takeshi Murata и още доста артисти.