Костюмите на James Bond

Как да не харесваме британските супер герои и шпиони, които в по-голямата си част за изискани и образовани джентълмени с добро възпитание, чар и най-вече безупречен вкус за дрехи. John Steed от Отмъстителите и Simon Templar от Светецът са само част от удачните примери, за които се сещаме. Но най-силно влияние в съвременната мода и поп култура имат костюмите на James Bond. Вече 50 години героят на Ian Fleming избива злодеи докато е облечен в най-добрите костюми по поръчка от Anthony Sinclair, Douglas Hayward, Tom Ford и други традиционни английски шивачи и дизайнери на костюми. Филмите в поредицата досега са разчитали на дизайнери като Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Hubert de Givenchy, Frida Giannini  от Gucci, Rifat Ozbek, Jenny Packham, Miuccia Prada, Oscar de la Renta, Philip Treacy, Emanuel Ungaro, Donatella Versace  и Anthony Mendleson за цялостния гардероб на героите във всяка част.

През последните години дизайнерите на поредицата смениха костюмите на Brioni от ерата с всички филми на Pierce Brosnan и Казино Роял с Daniel Craig за по-съвременните и изключително луксозни мъжкарски кройки на американеца Tom Ford, което е още един знак за глобалната разпознаваемост и влияние на една типично британска икона в киното и мъжкия гардероб. Силуетът се прибра плътно до тялото, цветовете се върнаха обратно към по-монохромна и тъмна цветова гама, дължините се скъсиха и понякога се чудим как героят на Daniel Craig се справя с епични ръкопашни схватки в толкова втален костюм. Лошо няма, в последните филми за британския агент на MI6 сценаристите го доближават все повече до обикновените хора със спортно (полошърти и панталони) и уикенд облекло (промазани якета за лов, поло, дебели пуловери), банските костюми са ясни, а в предстоящата серия Bond се появява с тренировъчен екип на британските агенти (спортен анцуг с плътно прилепнала горна част в тъмно синьо и с герба на короната върху гърдите, хитро).

В 007 Координати: Скайфол Daniel Craig носи няколко запомнящи се костюма, който са създадени от дизайнерът по костюми Jany Temine и Tom Ford. Сивият костюм от началното преследване мотори, влакове и автомобили се появява на няколко места във филма – дължината е къса, вратовръзката винаги е пристегната до краен предел и стига точно до средата на токата. Кърпичката с президентско сгъване в джоба върху гърдите присъства отново във всеки един костюм през цялото време.

Другият основен момент в гардероба е тънкото райе на тъмносивия костюм, който отново е с изключително скъсена дължина.

Зимният гардероб на Craig си е строго класически – палто над коляното с подчертани рамене, кожени ръкавици и дебел шал, който скрива вратовръзката, защото дори и на James Bond му става студено от време на време.

Няма филм за Bond без ситуация, в която главният герой да не се нуждае от смокинг сако за среща с редовната знойна и обречена да умре красавица или за саморазправа с когото се наложи. В този филм смокингът е в тъмносиньо (midnight blue) с черна сатенирана шал яка и леко повдигнати ръкави в раменете (т.нар. roped shoulders).

Дълбоко в шотландските планини със споменатия сив костюм и Aston Martin DB5 – жестокият автомобил на Sean Connery се завръща като с чувство за хумор (ще разберете какво имаме предвид като гледате филма) и като почит към 50-тата годишнина на поредицата.

Нюйоркският графичен дизайнер Matt Spaiser от популярния блог The Suits Of James Bond пише редовно, изключително професионално и доста увлекателно за различните костюми от всички филми за James Bond, затова решихме да го попитаме какво мисли за гардероба на Daniel Craig в предстоящия 007 Координати: Скайфол:

Облеклото на Daniel Craig в Skyfall е осъвременен прочит на костюми на Roger Moore в края на 70-те години и тези на Timothy Dalton в Упълномощен да убива. Макар и сдържаната цветова гама и десени да напомнят гардероба на Bond от ерата на Sean Connery, модерният костюм на Craig (късо, вталено сако с тънки ревери, комбинирано с вталени панталони с по-ниска талия) е много по-екстремен вариант, който никога не е бил доближаван от по-скоро традиционните костюми на Sean Connery и Pierce Brosnan. Matt Spaiser

Ако говорим за цялата поредица, любимите костюми на Spaiser са:

Карираният (малки и големи квадрати) костюм в три части на Anthony Sinclair в Голдфингър. Bond носи пет костюма във филма, но този е най-запомнящ се: сако с две копчета и тънки ревери, двоен шлиц и джобове с капаци.

Смокингът с шал яка Anthony Sinclair в Доктор Но. Bond се представя на зрителите с известната си реплика докато носи класически тъмносин смокинг с едно копче и детайли в сатен. Единственият път когато Bond си позволява да носи смокинг с две копчета е в Упълномощен да убива.

Белият смокинг с остър ревер на Anthony Sinclair в Голдфингър. Цветът е мръсно бяло, материята най-вероятно е лека (няма особен смисъл да правиш сако от тежка вълна за парти в тропиците). За разлика от черните смокинги, реверите на този модел тук не са от сатен.

Костюмът с едро каре (Принц на Уелс) на Dimi Major във В служба на Нейно Величество. Това е най-модерният костюм, който George Lazenby носи във филма – точно в традициите от края на 60-те години. Това е най-модерният Bond, който ще видим преди Roger Moore да поеме ролята.

Тъмносивият костюмът от три части на Douglas Hayward от началото на  Само за твоите очи. Roger Moore вкарва Bond в 80-те години с нов шивач и нова прическа.  Douglas Hayward е обличал и други прочути клиенти като Michael Caine, Laurence Olivier, Tony Bennett, Noel Coward, John le Carré и Richard Burton. Сакото е с три копчета, а панталонът е без басти.

Всеки един от тях би изглеждал страхотно и днес.

The Suits Of James Bond e тук. 007 Координати: Скайфол е по кината и в IMAX от 26 октомври. Повече информация за филма има на www.skyfall.bg. Довечера и утре Heineken представят най-големия 3D мапинг с Bond, правен досега на Балканите. Събитието ще се състои пред ЦУМ. Инсталацията започва в 19:30 на 23-ти октомври.