Образцов дом: Ясен Григоров снима пустеещия Северозапад

© Ясен Григоров

Подчертани скули. Първото нещо, което забелязвате във високия и слаб Ясен Григоров, е удивителната прилика с младия Cillian Murphy. За разлика от известния ирландски актьор обаче, роденият в България и базиран в Лондон 20+ младеж се е насочил предимно към фотографията, колоезденето, писането и всичко помежду им.

Познаваме го покрай последния рожден ден на Mental Syndicate и един дълъг разговор за фотография в смразяващия студ пред фасадата на магазина (Ясен е редовен клиент на БГ бранда). YGREG (или Игрек, какъвто е артистичният му псевдоним) предпочита да снима на лента с аналогови фотоапарати, които отговарят най-добре на постоянния му стремеж към смислени кадри с автентичен характер, независимо дали редува лични документални проекти (като прелестните принтове с бетонния брутализъм на Barbican) с комерсиални клиенти.

И макар да живее в английската столица през последните три години, дипломният бакалавърски проект на Ясен за Уестминстърският университет е своеобразно завръщане към корените на неговото семейство. Документалната серия Образцов дом е едновременно самотен, но и изпълнен с любов документален поглед върху пустеещия Северозапад, който илюстрира последствията от скоростната урбанизация, прогресивна глобализация и (локална) корупция върху най-чувствителната прослойка на българското общество.     

Последното е особено видно в Лехчево – родното село на дядото на Ясен, което е и основен субект в документалната серия от домашни, обществени и природни самотни екстериори, заедно с портрети на изразителните лица на част от местните жители. Образцов дом въвлича в сюрреалистичната атмосфера на провинцията и нейните хора през последна на експатриат, който се завръща към пропития с детски спомени пейзаж, за да открие пресичащия се наративи от българския ренесанс, съветска и пост-съветска епоха.  

Уместният коментар върху сблъсъка между два свят на рустикален разпад и забрава и засилваща се нехуманна индустриализация е в тон с времето.

© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров
© Ясен Григоров

Фотографията и принтовете на Ясен Григоров са онлайн тук.