Летни любовници

Неделната киновечер се завръща точно на време след почти месец прекъсване с филм от 1982, който най-вероятно не сте гледали – Летни любовници (Summer Lovers) на сценариста и режисьор Randal Kleiser (Брилянтин, Синята лагуна). Пишем за него точно сега не защото е особено вълнуващ филм, който освен това не може да се похвали и със невероятна актьорска игра и сериозна фабула, но е най-красивия начин за разпускане и кратко пътуване до Гърция, което може да си позволите в момента дори и да изключите звука.

В Summer Lovers влюбената двойка Michael (Peter Gallagher като невинно момче) и Cathy (Daryl Hannah като невинно и ужасно чаровно момиче с типичната американска красота) отиват да прекарат лятото на неназован гръцки остров (филмът е сниман на Санторини) и много бързо се оплитат в открития ексхибиционизъм и непрекъснат хедонизъм на чуждестранните туристи, които се сблъскват с учудените погледи и морала на местното население. Нудистите се появяват още в първата минута на филма, а свободната любов по малките улици между белите скални къщи, на плажа и в кокетните дискотеки с американска поп музика (The Pointer Sisters, Prince, Chicago, Tina Turner) е най-нормалното нещо, което можем да видим.

Въобще Summer Lovers е ваканцията, за която всеки мъж мечтае поне веднъж седмично – идиличен остров в Егейско море, бяло вино, хубава храна и най-красивите жени, които носят само бикини на плажа и се въздържат от горно бельо през останалото време. Идеална атмосфера, в която Michael и Cathy се впускат в предсказуем любовен триъгълник с французойка и археоложка Lina (Valerie Quennessen), който бързо прераства в съвместно съжителство и истинска любовна тройка без излишни скандали, любов, сексуално експериментиране и споделени преживявания. Екранната химия между Hannah и Galagher визуално напомня много за връзката на актрисата с John Kennedy Jr.

Както се досещате, филмът е изключително красив и може да се гледа за вдъхновение дори и без звук на големия екран през лятото, заедно с филмографията на Russ Meyer например. Отдавна не бяхме попадали на толкова много голота, която изглежда красиво и естествено. Неслучайно филмът е референция за фотосесии като тази например и можем да го използваме като наръчник за лежерен стил на обличане докато обикаляме Миконос, Делос, Скопелос, Тасос или някой друг остров в Бяло море. За него: силует по тялото, карирани ризи, чино панталони, райе от Бретон. За нея: широки мъжки ризи, къси панталони над коляното с висока талия и нищо друго. За финал си оставихме и любимата си реплика на Michael от филма: Where did you learn that? Boyscout, where else.

Продължаваме с продуцирания от Michael Mann eкшън Кралството (Нова, 20:00) и трилърът с Angelina Крадец на животи (bTV, 22:30).