Sofia Design Week, Ден 1

Вчера бе първият ден от форума с лектори на Sofia Design Week 2012. Първи на сцената се качи Teemu Suviala от финладското студио Kokoro & Moi. Като всички скандинавци, Suviala e достатъчно непринуден и най-бързо успява да си намери място на сцената в зала 2 на НДК точно в О-то от логото на Sofia Design Week. Макар и ораторските му способности да не са като на Stefan Sagmeister (последният лектор за деня — бел.ред.), Suviala споделя едни от най-смислените неща на деня докато говори за т.нар. отворен дизайн и за това как студията трябва да се дръпнат малко назад или да се отворят към работа с други хора освен дизайнерите и артистите. Силните му проекти остават неразбрани от публиката, която го оценява с един единствен въпрос: Как плащате на хората?

Втори е шведът David Carlson, който се занимава с консултантска работа, живее в малък град в южна Швеция с около 3000 жители и пътува често по света, за да говори на различни форуми. Освен консултант, собственик на бутиков магазин и анализатор на тенденции, Carlson свири и в група. Всестранно развита и доста разпокъсана личност, от чиято лекция успяваме да запомним само защо харесва Like a Virgin на Madonna.

Последен преди обедната почивка говори Radim Pesko, типограф от престижната Werkplaats Typographie в Арнем. Дотук добре. За разлика от двамата скандинавци преди него, Pesko не е толкова нахакан, презентира в близост до масичката с лаптопа и сменя слайдовете ръчно. Неколкократните му опити да покаже нещо извън лекцията и лутането в собствения компютър издават, че е притеснен без да има за какво. Проектите на Radim Pesko са повече от добри и от визуална, и от концептуална страна. Малко дизайнери обръщат внимание на това при разработването на шрифтове.

След почивката на сцената се качват базираните в Лондон израелски дизайнери от Raw-Edges – изключително симпатична двойка в работата и извън нея, която стои зад любимото ни бюро. Проектите им са много интелигентни, направени с вкус и (поне привидно) минимално усилие, освен това са част от постоянната експозиция на MoMA в Ню Йорк и Design Museum в Лондон.. Работят с много отпратки към природата и се опитват да избягат от големите производствени цикли. Впечатляват с интериорния си проект за магазините на Stella McCartney и една пейка, която всъщност представлява много други пейки, но вградени една в друга.

Следващият лектор и втори типограф за деня е Peter Bilak – здраво стъпил на земята чех словак, който живее и работи в Холандия. Bilak изглежда крайно организиран и представя живота си като такъв – показва календар с дължина един век, в който отбелязва всеки ден от живота си с по една черна черта, а по-важните моменти – с цветна. Интерес представлява и работата му с индийската визуална култура и типография, както и отношението му към езиците и тяхното запазване. Остава да се чудим защо всички, които отиват и се връщат от Индия не са като него.

Tomek Rygalik се опитва да ни ориентира с променлив успех в лабиринта от десетки дивани, канапета и столове в представянето на собственото си портфолио, очевидно лекцията ще остане за някой друг път. Rygalik показва приятни продукти, които могат да бъдат намерени в по-добрите магазини за дизайнерски мебели.

Леко уморената вече публика дочаква своя час с може би най-важното име в програмата на Sofia Design Week 2012 – Stefan Sagmeister. Роденият в Австрия графичен дизайнер е едно от най-големите имена в индустрията през последните две десетилетия с едни от най-провокативните и иновативни проекти в портфолиото си. TED са прави да го определят като дизайнер рок звезда заради статута му на жива легенда и изключителните му умения на лектор. Sagmeister се чувства много добре на сцената, шегите му винаги са на място, а темата на лекцията му с една дума е щастието, препратка към новият му филм Happy Film, от който видяхме премиерно 12 минути. Студиото му в Ню Йорк Sagmeister & Walsh Inc. е малко като мащаб, но проектите му затварят устата и на най-големите критици. Stefan Sagmeister се разписва с най-дългото, живо и дискутирано представяне пред иначе доста стеснителната публика.

Утре – обзор на втория ден от лекциите. В понеделник – изложбите, които да посетите с приятелката си преди да я изоставите за няколко седмици заради европейското първенство по футбол в Полша и Украйна, което започва в петък.