Sofia Design Week, Ден 2

Вторият ден от форума на Sofia Design Week е не по-малко интересен от първия. За едни звездата на деня е лошото момче Bas van Beek, за други – дуото Numen, а за нас това е френската илюстраторка Genevieve Gauckler. Пропускаме първата лекция за деня на студиото за графичен дизайн Abake – четирима колеги, които са завършили Royal College of Art в Лондон. Лекцията им сутринта не е оставила сериозни спомени в публиката следобед, което е достатъчно показателно.

Двете лекции, на които присъстваме преди обедната почивка са абсолютен контраст. Първата е на Studio Juju, момче и момиче от Сингапур, които започват презентацията си с кратък урок на тема какво е Сингапур – къде се намира, как се развива културата и архитектурата му. Timo е обран и целенасочен в думите си пред публиката докато разказва за проблемите, свързани с работата в Сингапур и за добрите отношения с братовчед си, който има фабрика за метал. Интересно.

Следва Monica Khemsurov, журналист и куратор, която е работила в американското I.D. преди да създаде собствено интернет издание. За разлика от големите дизайн блогове, непознатия за нас Sight Unseen не се обновява ежедневно, защото Monica и колегите й се възприемат повече като журналисти, отколкото като куратори. Фокусирани са върху историята, а не върху крайния продукт. Като цяло, мацката си пада по изкуство и е решила да описва това, което харесва, че и малко повече. Няма лошо.

За обяд пробваме Boom Burgers на Кърнинградска 15. Оказва се, че в София вече има място с истински вкусни бургери, така че честито. Връщаме се точно навреме за Numen — двама от най-приятните лектори на форума, които разказват подробно за сценографската си работа. Декорът им за постановката Медея обира овациите овациите – момчетата са вързали един цепелин за земята с черно парче плат, след което са го пуснали да лети на около 60 метра височина. Не забравят да споделят и за увлечението си по тиксото и как го използват, за да изграждат пространства. Numen са едни от най-добрите на форума. Заслужват си аплодисментите.

Лошото момче на дизайна Bas van Beek е Stefan Sagmeister за втория ден от лекциите. През цялото време задава (на моменти) безцелни въпроси на другите лектори. Известен е с това, че дипломната му работа представлява модел на собствените му изпражнения. Идейно, нали? Печели публиката не с работата си или нещо умно в лекцията си, а с едно спорно изпълнение на Like a Virgin на Madonna – препратка към лекцията на Carlson предния ден.

Честа да закрие форума на Sofia Design Week 2012 се пада на френската илюстраторка Genevieve Gauckler от колектива  Pleix – много приятна жена, която оставя работата си да говори вместо нея. Добра идея, защото нещата се харесват на публиката. Работата и е типична за френската школа, цветна и много интересна визуално. Разгледайте изложбата на Gauckler в галерия-книжарница София Прес.