Гигант

Неделната киновечер на Boyscout се завръща след двуседмично прекъсване с епично дългия и много важен уестърн в американската история – Гигант от 1956. Филмът илюстрира нагледно как разрастващата се петролна индустрия превръща старите фермери и земевладелци в тексаските магнати, които помним от Далас например, но не подминава и расизма срещу американците от мексикански произход, изиграни разбира се чрез любовния триъгълник между главните герои Rock Hudson, Elizabeth Taylor и James Dean.

Неслучайно последният е най-запомнящата се емблема на изгубеното поколение в Америка с кратка, но забележителна актьорска кариера. Два от трите му важни филма, в които има главна роля, излизат след смъртта му в автомобилна катастрофа едва на 24. Само На изток от рая се появява по екраните докато е жив. Последван е от тинейджърския гняв в Бунтовник без кауза (от него винаги ще взимаме назаем безсмъртната комбинация от деним, бял тишърт и кожено яке) и най-важният трети – Гигант. Dean се опитва да избягва от асоциирането му с една и съща роля в предишните два филма като се съгласява да се въплъти в поддържаща роля на щастливо забогателия от петрол Jeff Rink.

Интересно е да се противопоставят и отношенията на героите чрез костюмите им във филма. Dean израства от колежанин и лошо момче до опасен каубой, тишъртите и джинсите от Бунтовник без кауза отстъпват място на солидни ботуши за езда, ритане на говеда и баров бой, разгърдени почти до долу ризи от деним (вероятно заради непоносимата жега), къси ръкави, които подчертават бицепсите, шашки и по-тънки колани от очакваното, докато Rock Hudson е запомнящ се в класически fuck-me-i-am-filthy-rich костюм. Колкото до Elizabeth Taylor, тя е тема на друг пост.

Продължаваме с фантастичната комедия на Woody Allen Сензация (БНТ1, 20:45). Иначе може да заложите на Нова телевизия и да се подготвите за Отмъстителите с Невероятният Хълк (20:00) с Edward Norton и Tim Roth, a след това да продължите с криминалната драма на Clint Eastwood  ­Подмяната, в която Angelina Jolie издирва изчезналия си син.