Vienna Design Week 2010

Vienna Design Week e ежегоден фестивал (случва се за 4-та поредна година), дело на Lilli Hollein, Thomas Geisler, Tulga Beyerle (известни още като “Neigungsgruppe Design”). Разкриване на творчески процеси и взаймодействието между хора и предмети са част от основната концепция на фестивала.

През 10те дни на фестивал, Виена се превръща в една голяма изложбена зала. Виенските галерии и музеи предоставят на дизайнерите, характерни за града условия и ги карат да взаимодеистват с тях. По думите на организаторите, VDW е „international, but local“, фокусирайки повече върху изкуство от Централа и Източна Европа. Колектива от куратори и дизайнери иска да покаже на публиката, че дизайна е това, което изгражда материализма ни, ежедневието и най-вече консуматорството, докато в същото време ни провокира да търсим красивото и практичното. Фестивалът се цели в това да разкрие креативния и продукционен процес на заобикалящата ни среда, като същевременно подтиква и подркепя експериментирането с локалната среда и ситуация.

„Why Design?“

Ключово, е присъствието на хора като Stefan Sagmeister и Konstantin Grcic. Двамата ще вземат участие в лекция изследваща у значението и мощното влияние на дизайна върху ежедневната ни култура.

Papermania!

В така наречената „Лаборатория“, ще имате възможността да прослетите наживо работния процес на няколко както графични, така и продуктови дизайнери (Tomas AlonsoKueang CaputoPixelgarten and Merz&Hess)

Design the Enjoyment

Какво общо има между дизайна и храната? Как добре изглеждащата храна влияе върху удоволствието? Уъркшопът ще се занимае с това да ни научи, как да се грижим за шоколада и емоциите в него.

MINIMAL. Kunst und Möbel aus der Sammlung des MAK

Изложбата се оснонова на Американския минимализъм – едно от най-вдъхновяващите течения през втората половина на ХХ век, поставяйки го до съвременни поддръжници на идеята, занимаващи се най-вече с мебели (едновременно като форма на изкуство и като част от интериора). В последните години, именно използването на прости, геометрични форми, характерно за архитектите от средата на века е преоткрито от много от съвременните артисти.

За повече информация и пълната програма на фестивала — Vienna Design Week 2010