Ужилването

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5-Fh2pMLFOM[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout започва с криминалната комедия на George Roy Hill Ужилването (The Sting) от 1973. Филмът събира режисьора Hill заедно с американските символи Robert Redford и Paul Newman четири години след като тримата са унищожили боксофиса в страната с уестърна Butch Cassidy and the Sundance Kid. Този път Redford играе ролята на Johnny Hooker, уличен мошеник от Илинойс по време на депресията от 30-те години, който решава да отмъсти за убийството на своя ментор с помощта на най-големия измамник в Чикаго – Henry Gondorf (Paul Newman).

Източник за голяма част от имената и характерите в Ужилването е книгата на David W. Maurer, The Big Con, в която са описани реалните престъпления на забележителни измамници от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Newman и Redford заплитат толкова детайла измамна схема с много обрати и изтънчено чувство за хумор, че в един момент забравяш, че играят едни от най-красивите актьори на своето време. Екшън сцените са доста по-отегчаващи от напрежението по време на играта на покер между добрите измамници и лошият рекетьор/комарджия/престъпен бос, които трябва да олекне с няколкостотин хиляди долара. Дори да не ви привлича подобна заплетена криминална комедия с неочаквани обрати и силен сценарий, винаги можете да съзерцавате сините очи на Paul Newman тук долу.

Продължаваме нататък и даваме шанс на българския филм Love.net (Nova, 20:00), за да видим дали става. След това се прехвърляме на БНТ 1 за романтичната трагикомедия по пиеса на Oscar Wilde – Една добра жена (БНТ 1, 20:45). Накрая – първият Batman (bTV, 23:40) на Tim Burton с участието на Michael Keaton, Jack Nicholson и Kim Basinger.