Последният бойскаут

Неделната киновечер на Boyscout започва с Последният бойскаут / The Last Boy Scout – екшън трилърът на Tony Scott от началото на 90-те години. Очевидно 1991 е била много добра година за качествените екшън филми. Чудно защо не сме започнали неделните препоръки именно с този филм, имайки предвид името.

Последният бойскаут е много добър разказ в духа на полицейските екшъни за двама партньори по неволя, които не се харесват особено, но успяват да се саморазправят собственоръчно с лошите, като междувременно откриват положителните качества един в друг. Все пак този жанр е кажи-речи измислен от сценариста Shane Black в супер успешната поредица Смъртоносно оръжие. За историята и сценария на Последният бойскаут, Black получава почти два милиона долара и се превръща в първия автор, спечелил над милион за писането си в холивудска продукция. За режисьор е привлечен Tony Scott, който е на върха след успеха на Топ Гън и Дни на грохот.

Не всеки един от членовете на екипа обаче влиза в проекта с добри резултати зад гърба си. Bruce Willis получава възможност да се реваншира за катастрофалната си игра и провала на Хъдзън Хоук. Героят му в Последният бойскаут изглежда също толкова пропаднал и алкохолизирал се частен детектив и бивш агент от тайните служби, който не успява да опази поверената му стриптизьорка (много младата Halle Berry) и се забърква в голяма конспирация на корумпиран политик и безмилостен собственик на футболен отбор докато разследва убийството й. Към него се присъединява приятелят на момичето, бившият куортърбек (deja vu от миналата седмица) Jimmy Dix (Damon Wayans) – устат нахалник с голямо сърце, който също е успял да прецака кариерата си по най-добрия начин, както си трябва.

Филмовият критик Roger Ebert определя филма като циничен, умен, брутален и много бърз филм с отлични екшън сцени, който обаче се отнася доста зле с жените в него. Основните героини изневеряват, мъжете им ги псуват. Особено запомняща се е сцената с псуващите се баща и дъщеря. Не бива да правите така в живота, но за сметка на това сте направо задължени да наизустите изключително забавния диалог с феноменални реплики, които звучат актуално и могат да се вкарат при удобен случай дори и днес. Последният бойскаут е страхотен екшън, който няма да ви отегчи, а напротив – ще ви забавлява и разсмее до сълзи особено ако помните оригиналния дублаж на култовите реплики в ерата на видеокасетите. На моменти им се получаваше по-добре дори от оригинала.

Продължаваме с екшъна Cop Land от 1997 (22:40, TV7) и страхотните актьори Robert De Niro, Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta.