Фин млечен

По-добре късно, отколкото никога да не разберем за съществуването на нюйоркската група с психеделично име White Rabbits, която издава третия си албум Milk Famous за английския лейбъл Mute. По-голямата част от музикалните журналисти се занимават предимно с анализ на това дали групата е усвоила перфектно умение на да създават съвършен звък от несъвършени обърнати лупове, пиано, рифове и въобще неща, които не би трябвало да звучат добре заедно. От друга страна едва ли щяха да стигнат до издаването на три албума ако нямаха поне малко талант. Milk Famous e изключително разнообразен и дълбок албум, които разчита на напрегната атмосфера и силни мелодии. Бас линиите и барабаните са основните инструменти, които изграждат основата на мрачните спотаени композиции. Ударните инструменти са овладяни в по-голямата част от албума, но има песни като I’m Not Me и Danny Come Inside, в които барабаните избухват изключително елегантно и напоително.

Отварящата песен Heavy Metal (достъпна за свободно сваляне от страницата на групата) приковава вниманието още в началото на албума с обърнат пиано лууп, накъсани и семплирани барабани и китари, като единствено бас линията се разлива необезпокоявана през цялото парче и неусетно почваме да си мислим, че ни чака атмосферата от албума на, но с много по-нюансиран и разнообразен звук.

Видеото към Heavy Metal на Andrew Droz Palermo прави всичко възможно, за да почертае обратния ефект на пианото – трите персонажа от клипа повтарят луупове на песента със доста странен и изчистен език на тялото. Модерна работа.

С напредването на траклиста обаче темпото се вдига доста повече (Теmporary и споменaтите вече I’m Not Me и Danny Come Inside), а вокалите напомнят предимно за Thomas Маrs от Phoenix и се движат по ръба на фалцета, без да доминират. Едва ли ще запомните албума от първо слушане, но сме сигурни, че White Rabbits се представят повече от добре на живо. Оставаме нащрек.

Milk Famous e на пазара чрез Аnimato Music.