Dragonslayer

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5MyD_VM0O7E[/youtube]

Имам особен афинитет към калифорнийската скейт-култура от 60-те, 70-те и началото на 80-те. Градът на ангелите е място, където скейтбордът и пейзажът се сливат в едно – светлината, празните гладки пространства и т.нар. „басейни“ изцяло работят в полза на развитието на скейтборда, а и на скейт фотографите като превъзходния личен герой Hugh Holland. Преди да съм забравил, хвърлете едно око и на филма Dogtown & Z-Boys.

Три десетилетия след Dogtown се появява достоен негов наследник в лицето на филма на режисьора Tristan Patterson – Dragonslayer. Изобилието от празни басейни и изоставени къщи превръща Калифорния в рай за днешните герои, изпълнени с носталгия към 70-те. Фокусът във филма е Josh „Skreech“ Sandoval – 23-годишен баща и скейт легенда от Фулуртън, който се запознава с режисьора Patterson на парти в изоставено летище докато пътешества с acid в кръвта. Dragonslayer е визуален разказ за живота, който много от нас никога няма да водят, защото им липсва достатъчно смелост. Филмът печели две награди на фестивала SXSW за най-добро операторско майсторство и най-добър документален филм.

Dragonslayer е част от международния София Филм Фест 2012. Можете да го гледате на 10 Март в Grindhouse. Ge Ra и MUNSEE ще пускат музика.