Последният дон

Един от най-популярните сериали за последното десетилетие, Mad Men, се завърна за пети сезон в неделя с 90-минутен пилотен епизод, режисиран от главния актьор Jon Hamm (Don Draper). На създателя на сериала Matthew Weiner му бяха нужни 17 месеца, за да се разбере с продуцентите от кабелната телевизия AMC (каналът зад други хитове като The Walking Dead, Тhe Killing и Breaking Bad) и студиото Lionsgate oтносно продължителността на всяка серия, продуктовото позициониране и бюджет. Накрая стана ясно, че Mad Men ще се завърне за още три финални сезона. Moже би това е най-доброто решение за толкова оригинален сериал, който може да се превърне в досадно клише благодарение на десетките колекции, вдъхновени от него (Banana Republic), слаби реплики с кратък живот като The Playboy Club и въобще носталгията, с която описва живота на привилегированите бели в Америка преди половин век, малко преди да се засилят протестите на движенията за граждански права.

Освен заради приноса си в преосмислянето на мъжкия гардероб и отношението към костюма и дребните детайли, Mad Men е важен най-вече заради изключителния актьорски състав и запомнящите се персонажи (красивия, потаен, гениален рекламист със склонност към депресия и алкохолно пропадане Don Draper, расистът/сексист/крал на убийствените реплики с едно изречение Roger Sterling, заслепеният от амбиция Pete Campbell, пищната и самотна любовница, която върти офиса – Joan Harris и кой ли още) – изключително обсебваща и безкомпромисна шайка от амбициозни, самозабравили се, изневеряващи, проблемни алкохолизирани и непрекъснато пушещи мъже и жени.

Действието в пилотния епизод на новия сезон се върти около партито изненада за рождения ден на Don Draper, което бившата секретарка и настояща негова съпруга Megan (Jessica Paré) решава да направи без да помисли за последствията и липсата на желание в Don за каквито и да било изненади. Забавният момент обаче е сблъсъкът на европейската освободеност с американските предразсъдъци когато Меgan представя подаръка си – много явно, леко непохватно, сравнително чувствено и привлекателно изпълнение с псевдо хореография на песента на Gillian Hills, Zou Bisou Bisou (може би помните версията на Sophia Loren oт филма Милионерката), което предизвиква симпатия, но не и в отвратените очи на Draper, oсобено след повсеместните подигравки в офиса на следващия ден.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m-vN4H4KBpA [/youtube]

Докато останалите герои в сериала малко или много не се променят, новата съпруга на Draper е красивия непознат отговор на неговата криза на средната възраст – от една страна мечтата на всеки мъж в офиса на Sterling Cooper Draper Pryce, от друга: доста неприятна, неуверена и мрънкаща кокетна госпожа. За разлика от предишната съпруга на Don (липсващата в този епизод Betty), Megan знае, че Draper не се нуждае от изненади, а от фантазии. Добре се е сетила, все пак говорим за посветен на работата си полигамен мъж, който има навика да се държи ужасно с хората в личния си живот.

Темата за расизма и гражданските права на чернокожите досега само присъстваше като общо приета шега в разговорите между героите, които привидно са много модерни и отворени рекламисти, но същевременно са доста консервативни расисти с известни изключения. Както пишат The New York Times, героите в Mad Men си остават същите, но времената се менят. В този сезон контекстът на времето може би ще бъде по-интересен от характерите. Изводът от пилотния епизод в сезона според GQ? Макар животът на всеки да е пълен със загуби и компромиси, можеш да ги понесеш много по-лесно ако изглеждаш като Don Draper и имаш красива канадка от френски произход за жена, която изкарва яда си в чистене на апартамента по бельо. Винаги е било така.

Маd Men е всяка неделя вечер по АMC.