Неделна киновечер

В съботната читанка споменахме накратко за новия сезон на Mad Men – подходящ момент да представим последните два обещаващи сериала, които следим отскоро.

Showtime ще се опитат да повторят успеха на The Tudors с нова династична драма: The Borgias. Копродукцията на Канада, Ирландия и Холандия представя живота на на Борджиите: изключително богата, властна и леко криминална испанска благородническа фамилия от началото на 15-ти век, която оставя дълготрайни и на моменти кървави следи в европейската история по време на Ренесанса. Jeremy Irons e Папа Александър, а слоганът на сериалът представя доста добре за какво става въпрос: секс, власт и убийства. Амин.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=58hmD2sGV7Q[/youtube]

Мелодрамата Mildred Pierce (HBO) е поредният амбициозен минисериал в пет части по романа на James M. Cain, който впечатлява още с замесените имена: режисиран от Todd Haynes и с участието на Kate Winslet, изоставена от съпруга си млада домакиня, която се опитва да се справи с безработицата по време на Голямата депресия и с амбициозната си дъщеря (Evan Rachel Wood).

Социалната драма напомня много на Revolutionary Road – поредна блестяща игра на Winslet, добро включване на Guy Pierce и много подтекст и внушение в умереното темпо на живота от 30-те години в Глендейл, Калифорния. Препоръчваме да прегледате и филмовата адаптация на книгата от 1945 с легендарните Joan Crawford и Jack Carson.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ErPMW9QBUWs[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=58hmD2sGV7Q[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=58hmD2sGV7Q[/youtube]