Сладък живот

Federico Fellini снима Dolce Vita през 1960 без да подозира, че филмът ще бъде нагледна илюстрация на един от най-бляскавите и стилни периоди в историята на Апенинския полуостров. В края на 50-те години Рим се е отърсил от спомените за Втората световна война и е място за срещи на световни звезди, актьори, секс символи, политици и всякакви богаташи и безделници, които се отнасят към живота като към лек и сладък начин да прекарат времето си в клюки, любов и извънбрачни връзки, докато ги преследват папараци и вестникарски скандали. Джет сет класата снове между Венеция, Капри и Портофино, но накрая всички се връщат в Рим – епицентър на хедонистичната култура в Европа през 60-те.

La Dolce Vita: 60`s Lifestyle in Rome е вълнуващ и дебел фотографски албум (512 страници) с твърди корици, който разказва историята на тези вълнуващи години (елитни партита, стриптийз и какво ли още не) в Рим и неговите тогавашни икони – Federico Fellini, Anita Ekberg, Ava Gardner, Elizabeth Taylor и Brigitte Bardot. 600-те снимки в книгата са събрани от архивите на Scala и са допълнени с текста на италианския журналист Marco Gasparini.

La Dolce Vita: 60`s Lifestyle in Rome (Scala) струва 75 лева и може да бъде намерена в по-добрите книжарници и онлайн ето тук.