Братя по оръжие

Обикновено Bushmills подкрепят смислените музикални събития в София. Последният проект покрай кампанията им Bushmills Brothers обаче е свързан и с литература. Идеята е проста. Хората от уискито търсят различни двойки приятели, братя по душа, сещат се за Богдан Русев и Радослав Парушев и им подмятат нещо от рода на Така и така пиете заедно, защо не вземете и да напишете нещо съвместно?, а двамата отговарят Няма проблеми, ние и без това си пием Bushmills, давайте парите и ще видите какъв проект почваме. Примерно.

Резултатът е първият български блог, воден от двама съвременни писатели, които продават добри тиражи и пишат достатъчно искрено и самоуверено, за да ни забавляват. В него споделят подробности от изданията на Лига на разказвачите, създаденото от Катя Атанасова неформално обединение на граждани, които обичат да пият по барове и да разказват историите си пред публика по предварително избрана тема. Най-добрият си тръгва със сто лева, а публиката обикновено умира от смях на истории като тази за това колко е неприятно да бъдеш девствен, разказана от първия победител в Лигата въобще.

Освен това двамата писатели обявяват литературен конкурс за къси и неиздавани разкази на тема приятелство, които не трябва да надвишават 15 страници. Критериите за оценяване са изключително субективни, строги и справедливи. Освен Русев и Парушев, в журито влиза и Васил Георгиев – друг активен писател и специалист по късия разказ с три издадени сборника досега. Победителят си тръгва с литературна награда под формата на пари, а в хода на конкурса в блога ще се публикуват разкази, които правят добро впечатление и ще спомогнат при гласуването на наградата на публиката. 12 от най-добрите разкази ще бъдат публикувани в специален сборник, който ще излезе през 2012 година. Имате време до 1 юни.

Повече информация за конкурса има ето тук и във Facebook. Лигата на разказвачите е всеки последен четвъртък от месеца след 7 вечерта в Петното на Роршах – София, ул. Христо Белчев 8А. Обещават да стигнат до Пловдив, Варна, Горна Бела Речка, Бургас, Велико Търново и Благоевград следващите няколко месеца.