Синтестезия

Откакто чухме за синестезията сме я нарочили за най-якото неврологично разстройство и признаваме, че тайно завиждаме на хората, които го имат. Силата на самовнушението и любовта ни към синтове пък стига дотам, че оттогава все ни се чуват в цветове. Наричаме тази своя гийкска странност синтестезия. С нужното чувство за хумор, разбира се. Ето няколко от клиповете, с които се тествахме напоследък.

Ida No и Johnny Jewel, звездите на лейбъла Italians Do It Better по-известни като Glass Candy, се завръщат с бойния си манифест Warm In The Winter. Песента е първи сингъл от предстоящия ///Body Work/// – първия албум на групата с чисто нов материал от отличния B/E/A/T/B/O/X, който излезе, ехе, в края на 2007. На пръв прочит Warm In The Winter не ни впечатли особено – напомни ни за грандиозните синтове от върховете на Goldfrapp-овото Number 1 и дотам. Няколко завъртания по-късно почнахме постепенно да потъваме в наситените пластове грандиозни, психeделични синтове, докато не ни погълнаха цели. Специално внимание заслужава смесването на звука – десният канал откровено полудява в един момен.

Делим видео клиповете на два вида – такива, които помагат на песента, и такива, от които ти се отщява. Има обаче и такива, след които ни се иска да се събудим със супер сили, да напуснем работата си и да хванем гората. Клипът на Midnight City, първи сингъл от новия албум на M83, е от третия вид. Еуфорична и без задръжки, песента се нарежда сред знаковите за тази година от натрапчивия й клаксонов рефрен до закриващото соло със саксофон, което е колкото чийзи, толкова и велико. Новият албум се казва Hurry Up We’re Dreaming. Двоен е, но се слуша на един дъх.

Chromatics са поредната група с участието на Johnny Jewel. И те са от Орегон и споделят лейбъла Italians Do It Better. И те имат афинитет към леко ретро итало звучене с много синтезатори, но за разлика от Glass Candy, звукът на Chromatics е по-сдържан, по-неагресивен и подкожен. Kill For Love e първият сингъл от новия албум на групата, който носи същото име и ще излезе в началото на 2012.

Mike Simonetti всъщност е човекът зад Italians Do It Better. Освен че е шеф на лейбъл, прави ремикси, пуска музика и преди няколко месеца издаде първото си EP с оригинална музика Capricorn Rising. В замечтаното The Third Of The Storm гостува позабравеният Sam Sparro, който все пак може да е спокоен, че ще остане в историята с един от по-добрите моменти в поп музиката на новата хилядолетка – Black & Gold.

Кой не помни Billie Ray Martin и вездесъщия й хаус химн от началото на 90-те Your Loving Arms. Германката продължава да има един от най-силните и характерни гласове в електронната музика и да записва (доста добри) парчета вече двадесетина години. Последния си проект The Opiates прави съвместно с норвежкия продуцент Robert Solheim. Дебютният им албум e концептуалният Hollywood Under The Knife, който черпи влияния от Kraftwerk и Yazoo.