Ново 20

Едва ли Jefferson Hack и Rankin Waddell са предполагали, че Dazed & Confused, списанието, което създават в началото на 90-те години докато още са в университета, ще се превърне в едно от малкото останали независими издания с различен поглед върху ъндърграунд културата, мода и изкуство. Способността на Dazed да открива нови артисти, музиканти, дизайнери, режисьори и изключително дързък тон го определят като част от новата вълна в британската преса от началото на 90-те (а дори и днес благодарение на интернет платформата си). Списанието винаги е обединявало пионери от различни сфери на креативната индустрия, които създават забележителни интервюта, фотосесии и арт проекти – от David Bowie до Björk, през Harmony Korine и David Lynch, от Kate Moss до Stockhausen и Thom Yorke.

Третият член на светата троица легендарни британски издания (другите два са несъществуващото вече The Face и тридесетгодишното i-D) току-що навърши две десетилетия и ги отбелязва с книга, проследяваща визуалната му история и съдържание, възприемани в началото като твърде смели за консервативния вкус на Англия. Making It Up As We Go Along е силен колаж от най-запомнящата се фотография, корици, материали, интервюта и отпаднали кадри от страниците на Dazed с предговор от Ingrid Sischy и носталгични лични текстове със спомените на част от запомнящите се редактори в списанието досега.

Dazed & Confused: Мaking It Up As We Go Along се издава от Rizzoli и може да бъде поръчана тук. Оглеждайте се за нея и в по-добрите книжарници през следващите месеци.