ВИДЕО: Вторият сезон на Altitude Attitude

Гледали ли сте Европа отвисоко? Всеки епизод от поредицата на National Geographic представя въздушни панорами на живописната красота на Стария континент. Вместо да преоткриват топлата вода на формати като Cercle и други подобни, приятелите от Фонотека Електрика правят нещо по-добро – набелязват красиви места из родината като Чудните мостове, Античния театър, Бузлуджа, Царевец, Арката на свободата и Защитниците на Стара Загора, натоварват се с няколокостотин килограма техника и потеглят.

Защо? За да популяризират не само опознаването на страната и нейните забележителности, а най-вече разнообразни артисти от съвременната българска сцена, снимайки техните едночасови сетове на удивителни панорами от гореизброените вдъхновяващи места. Вторият сезон на Altitude Attitude представя Annna, Charlie, J-Lost & Stefan Alexandrov, Linear Output, Raredub и Risto, а ние разпитваме създателите на българската платформа за електронна музика и клубна култура и техните гости за повече подробности около снимките и самата музика.

Александър Владимиров, основател на Фонотека Електрика: Една от основните цели на Фонотеката, освен преследването на купон и удоволствия, винаги е била популяризирането на артистите от българската електронна сцена както в страната, така и извън нея. За това се радваме, че за втори сезон успяхме да съберем седем талантливи диджеи и да ги закарахме на шест локации, представящи история, монументална архитектура и природа. Отново включихме разнообразни сетове от различни стилове и части на електронната сцена. А сега ни е любопитно какво ще направим следващия път.

Самуил Кехайов, мениджър на Altitude Attitude: Когато човек види един финален продукт, рядко си представя процесите, които са довели до реализирането му. Серията Altitude Attitude се провежда вече за втори път и екипът зад проекта беше осезаемо по-сплотен и синхронизиран. Това, разбира се, далеч не значи, че нещата вървяха по вода.

Започнахме с почти инфарктното снимане на епизода на Чудните Мостове, когато едва успяхме да хванем последната светлина с цената на шофиране като на рали шампионат, из тесните родопски пътища. Последва мъкнене на няколко стотин килограма техника по козя пътечка над река, стабилизиране на диджей масата с двуметрови метални колове, които едва забихме в скалистата почва и искрената радост от помощта на хижаря, без която едва ли щяхме да успеем.

В Пловдив и Велико Търново някак си мина почти безпроблемно, като изключим факта, че Risto си разби главата в климатик напът за Царевец, а на Античния театър китайски туристи изпотъпкаха оптични кабели за около хиляда лева. При Бранителите на Стара Загора всичко изглеждаше супер, докато не разбрахме, че миксерът ни не работи десет минути преди началото на снимките. За щастие се оказа, че в града разполагат с миксер на повикване и човекът буквално дотича от съседния квартал.

На Бузлуджа по чудо хванахме супер време с цели 10 градуса и вятър със скорост едва няколко километра в час, а хората с генератора успяха да го подкарат със само час закъснение, та хванахме залеза на косъм. Снимането на Арката на Свободата не успя да се случи от първия път, заради пороен дъжд, който всъщност не видях, тъй като бях със счупен крак и менажирах работата от дивана. Вторият път беше на късмет и заваля чак след края на снимките. Въпреки всички тези трудности, за мен целият проект беше едно супер преживяване. Също така, пътувайки из България, си припомняш наистина колко е красива природата ни, а разговорите в колата и бирите след снимки с колегите са си един прекрасен тийм билдинг.

Велислав Балдев (Lyon Visuals), видео продукция: Altitude Attitude беше аудиовизуално пътешествие, което буквално и преносно ме държа във въздуха през цялото време. Като започнем от пренасянето на около двеста килограма техника (нагоре и надолу) по безкрайните стълби и камъни на Чудните мостове и завършим с пороен дъжд и ураганен вятър на Арката на свободата и то два пъти! Снимането беше предизвикателство, защото се грижех за две камери, дрон и напътствия към гимбъл оператора, която работеше с третата камера и без която нямаше да се справим – евала на Елисавета Атанасова за железните бицепси и положеното усилие.

Дронът беше лайв фрийстайл през цялото време и изискваше доста мислене, концентрация и адаптация към всяка една локация, за да имаме плавни и разнообразни кадри за едночасовата продължителност на едночасовите сетове. С две думи – всичко трябваше да е от първия опит и да стане добре. Паметникът в Стара Загора се оказа труден, защото освен мапинга, по него нямаше абсолютно никаква друга светлина, а това не е най-благоприятната среда за снимане, особено с дрон. Записите в Пловдив и Велико Търново минаха лежерно и безпроблемно, в унисон с настроението, което ми носят и двата града, докато върховете и горите ни поизпотиха.

Много се накефих на всички диджеи и слушайки музиката на живо се опитвах да обвързвам с нея движенията и ракурсите на снимане. Смея да кажа, че въпреки много компактния екип, положихме големи усилия и резултатите можете да видите и чуете сами.

Иво Стоядинов – Charlie: За мен бе изключително изживяване да направя сета си в Античния театър в Пловдив. Имам и предистория с това място. Преди пет-шест години трябваше да откриваме с Babyface Clan за Placеbo, но поради технически причини от българска страна не можахме да свирим. Второто ми качване на сцената на Античния беше доста по-приятно. Екипът на Altitude Attitude беше адски професионален и подсигурил всичко необходимо, за да се чувствам максимално комфортно и да мисля само за изпълнението си. Целият проект остава един документ на денс сцената в България за години напред.

Raredub: За мен Бузлуджа е специално място – космическа чиния от бетон с 360°-оева панорамна гледка от върха на хълма. Неслучайно комунистите са избрали точно тук да веят байряка. Посещавал съм я нееднократно, влизайки и вътре, съмнително легално, дълго преди да бъде залостена. Винаги съм си представял, че там ще има някакъв вид парти, затова прегърнах идеята да пускам музика,първо пред камери и дронове, а следващата нощ и пред публика. Не бях подготвил специален сет – подбрах траковете на отиване в колата. Пусках своя и чужда музика, издадена и неиздадена. А изпаренията от генератора, които вятърът носеше право в лицето ми, направиха сета още по-високооктанов.

J-LOST & STEFAN ALEXANDROV: Приключението Altitude Attitude е сред най-интересните ни участия през 2023 и ще си остане сантиментален спомен. Беше удоволствие да се качим на върха на планината и да създадем музикално пътешествие чрез звуци, които асоциираме с такова магическо място. Освен локацията, останахме впечатлени и от борбеността на малкия, но упорит екип – заедно успяхме да преборим капризното време. С общи усилия, желание и любов получихме въпросната комбинация от звук и картина като краен резултат, говорещ достатъчно сам за себе си.

Linear Output: Пътувахме към Стара Загора късен следобед. Трябваше да хванем залеза за видеото. Пристигнахме, започнах да се подготвям и около 30 минути преди да започнем да снимаме опитах да пусна миксера и забелязах, че не работи. Нямаше и резервен. В този момент си мислех, че пътуването е провалено. След няколко телефонни разговора и всякакви опити да спасим положението, се оказа, че има миксер в Стара Загора, който може да ни бъде предоставен и настроението ми се върна отново. Цялото видео се засне на тъмно и нямаше залез, но в крайна сметка се върза перфектно с музиката. Докато чакахме за миксера една баба мина покрай нас и видя, че опъваме разни кабели около паметника и попита: Ще го събаряте ли?

ANNNA: Силно се вълнувам от езотерика и съм чувствителна към природата, а в последно време още повече ме дърпа мистиката, и особено тази в България. Нашите земи са много силни и духовни и само можете да предположите с какво удоволствие се съгласих да участвам в този проект, който слива култура, музика и природа на толкова специално и силно енергийно място. Музиката, която пускам под небето, а не в клуб, е проводник на моята емергия и начина, по който ми влияе средата, в която съм. Затова усетих цялото преживяване kato много лечебно и вдъхновяващо. Радвам се много на хора като Скашо (Владимиров – бел.ред.) и Саюлке (Кехайов – бел.ред.), задето с такъв ентусиазъм и ангажираност работят за нашата сцена и съм благодарна за възможността и доверието.

RISTO: Най-добре описах какво искам да кажа с музиката в сета.

Altitude Attitude е тук. Фонотека Електрика е тук.