Gumball 3000 в София

Gumball 3000 е екзотично автомобилно събитие (не можем да го наречем рали, защото е по-скоро преживяване, отколкото някакъв вид надпревара), създадено през 1999 от Maximillion Cooper. Ентусиастите, участващи в него, събират на едно място едни от най-скъпите и редки автомобили в света, изминават около 3 000 мили с тях, забавляват се и са неизменна атракция на почти всички checkpoints, на които спират. През 2006 амбициозните богаташи прелитат през Атлантика и вместо да се движат по традиционния маршрут от Лондон на изток, тръгват на запад, като крайната точка е Лос Анджелис. Година по-късно в Македония се случва инцидент, в който намират смъртта си двама цивилни, и за първи път в историята на Gumball има арестувани и конфискувани автомобили. Освен регулярните лимитираните модели Porsche, Aston Martin, Ferrari и т.н., започват да взимат участие и специални автомобили като полицейски коли и линейки (но не очаквайте да видите любимите на всички бели Астри, а по-скоро тунинговани BMWs, Lamborghini и т.н.). През 2008 Gumball стартира в Сан Франциско и финишира в Пекин, точно навреме за Олимпийските игри. Таксата за участие е била скромните 60 хил. паунда.

2009-та е една от най-популярните години, защото в пътуването взимат участие много хора от шоу-бизнеса: Adrian Brody, David Hasselhoff, Dennis Rodman, Estevan Oriol, Kate Moss, James Bond UNDFTD, Johnny Knoxville, Tim Roth, Tony Hawk, Bun B, Snoop Dogg, любителят на спортни автомобили Jamiroquai и други. Маршрутът е Ел Ей — Маями.

Тази година един от checkpoints на Gumball 3000 е София. Вчера на площада пред Александър Невски можеше да бъдат видяни почти всички участници. Погледа ни приковаха един Aston Martin One77 (77 бройки в света на цена от 1.7 млн паунда), едно синьо Porsche Speedster (356 бройки в света, в памет на оригиналния модел 356 Speedster) и камуфлажният Rolce-Royce Drophead. Последната дестинация за тази година е Истанбул, като финалът трябва да се проведе днес (2.06.2011).

Ако иската да станете част от Gumball 3000 следващата година, таксата е 25 хил. паунда, спортен автомобил, малко джобни и добри шофьорски умения. Снимките са взети назаем от Яна Герова.