Frank Ocean

„Не съм гангстер и не правя групов секс. Съжалявам, ако някой е разочарован от факта, че не се бия по улиците или други подобни глупости“. Думите са на 23-годишния Frank Ocean и са свидетелство за драматчината промяна в хип хоп и аренби културата напоследък. Новите млади лица на черното като Ocean, Drake, The Weeknd и Lil B изненадват със зрялост и душевност, за тях ранимостта не е никакво табу, а жените са повече от курви.

Освен промяната в идеологията, младото поколение пренаписва правилата за цялата индустрия, която изпреварват с по-добро разбиране на новите медии, различно е схващането за стойността на музиката и как да изкарват кинти от нея. Примерът с Ocean e показателен – година след като е записан към лейбъла Def Jam, няма издадена собствена музика и не е приоритет за компанията. Реагира, като пуска пърия си „албум“ Nostalgia, Ultra. безплатно в мрежата и тегли нежно майната на звукозаписната си компания в Twitter.

Колекцията парчета е по-скоро показна демонстрация кой е Frank Ocean и на какво е способен. Голяма част от песните са върху преработени чужди инструментали – на нетипични за жанра изпълнители като MGMT, The Eagles, Coldplay или Mr Hudson (великолепното There Will Be Tears, което Ocean посвещава на бащата, който никога не е имал). Има препратки към Kubrick и Radiohead. Въобще личи си, че са правени от човек с ново усещане за нещата, израснал с много информация на ръка разстояние.

Пътят на Ocean до студиото също е интересен. Израства в Ню Орлийнс, докато по време на наводненията от урагана Катрина е евакуиран в Лос Анжелис, където остава да си пробва късмета. Покрай приятели става част от хип хоп колектива Odd Future Wolf Gang Kill Them All, воден от Tyler, The Creator. Запознава се и с Tricky Stewart, който му помага да влезе в индустрията. Променя истинското си име миналата година от Christopher „Lonny“ Breaux на Christopher Francis Ocean, защото не мисли, че човек принадлежи на името си. Апропо няма връзка с Billy Ocean. Не се хвали, но и не се притеснява, че е писал парче за Justin Bieber, работил е с John Legend, Brandy, Pharrell, NaS и по новия албум на Beyoncé. Новият проект, по който се труди, е съвместният албум на Jay-Z и Kanye West Watch The Throne. Вече се ослушваме.

Можеш да свалиш безплатно Nostalgia, Ultra. от Tumblr-а на Frank Ocean. Def Jam ще издадат официално първото EP на Ocean през юли.