Всичко, което трябва да знаете за Endless на Frank Ocean

Момичета и момчета, дишайте спокойно. Frank Ocean прекъсва играта на котка и мишка за нова музика с визуалния албум Endless ­– 45-минутно видео с 18 предимно нови или анонсирани преди време оригинални парчета в проект, който е величествен по свой собствен начин, но и поставя много въпроси за уикенда. Едва ли сме очаквали нещо друго от мистериозен и доста чувствителен артист като Ocean, който бе изчезнал през последните две години? Малко факти за Endless преди неминуемата (дали?!?-бел.ред.) поява на наследника на Channel Orange:

1. Endless излиза без предупреждение и в много странен формат под формата на непрекъснат стрийм в Apple Music и без допълнителна информация дали е тийзър, самостоятелен албум, съвсем отделен/страничен проект, друга версия на Boys Don’t Cry (очакван този уикенд под друго заглавие, поне според Rolling Stone) или въобще нещо, което ще бъде издадено като отделни парчета. Самата поява на целия проект напомня леко на изненадващия Untitled Unmastered. на Kendrick Lamar от началото на годината.

2. Макар и да го наричат визуален албум, Endless няма нищо общо с абцициозната продукция на Beyonce за Lemonadeдействието в 45-минутното видео се развива в същия склад от предишния стрийм на Ocean, където многобройните Frank Ocean-овци сглобяват дървена вита стълба бавно и внимателно, преди да я огледат хубаво, да се качат и да я оставят да изчезне като метафора или обикновена шега с очакванията на хората през последните няколко години. Каквото е и самото заглавие, всъщност.

3. Endless е сниман и редактиран от Francisco Soriano, който стои и зад видеото към Lost отпреди няколко години и многобройни снимки на Ocean в личния си Instagram.

4. Първоначалното впечатление от Endless зависи изцяло от начина, по който го възприемате. Ако очаквате седем-осем открояващи се хита като Channel Orange, най-вероятно ще останете разочаровани – визуалният албум на Ocean се движи спокойно без определена посока и ясно дефининирани граници между отделните парчета и по-скоро играе ролята на колаж от влияния, посоки и музикални експерименти или табло за вдъхновение на предстоящ завършен поп продукт, независимо дали не се окаже съчетание от двете едновремено. Съдейки по останалите големи играчи в бранша, стандартните структури на парчетата в повече случаи са толкова 2015-а.

5. Парчетата, които ще запомните още на първо слушане: рафинираната интерполация на кавъра по кавъра на Aaliyah на Isley Brothers и тяхното Аt Your Best (You Are Love), фънки ритъмът на престъпно кратката интерлюдия Commes Des Garcons и акустичните китари на любовното Slide On Me.

6. Очаквано, колабораторите в Endless са повече от забележителни. Jonny Greenwood от Radiohead се занимава със струнния аранжимент, докато James Blake свири на пиано в At Your Best (You Are Love). Базираният в Лондон венецуелски продуцент Аrca (Kelela, Bjork, FKA twigs) се включва с бийтове в Mine, французинът Sebastian прави същото за Slide on Me, Rushes и Higgs. 29-годишната арендби певица Jazmine Sullivan се включва с вокали в Alabama, Wither и Hublots, лондонското чудо Sampha помага за запомнящия се финал на Alabama. Независимият мултиинструменталист Alex G свири китарите в Slide on Me, Wither и Rushes.

7. Най-изненадващото включване в албума обаче е на фотографа Wolfgang Tillmans. Немският артист записва музика с групата си Fragile и като самостоятелен техно продуцент. Познанството му с Ocean води до размяна на няколко песни, а самият Frank не само семплира неиздаваното му парче Device Control за интродукцията но албума, но и го включва цялото за финалните надписи на Endless.

8. Endless е още един коз в борбата между Apple и Тidal. Beyonce, Kanye West и Rihanna издадоха последните си албуми за Tidal. Oсвен с Ocean, Apple контрира с Drake, Chance The Rapper, Future и DJ Khaled.

9. Чудите се какви са дрехите на Frank? Американското GQ се свързва със стилиста на проекта Rachel Zebdi, за да идентифицира винтидж пуловера на Playboy от 60-те, супер редките фен тишърти на The Jesus and Mary Chain и David Bowie от турнето Sound & Vision, обикновеното горнище на Kappa, кецовете на Spalwart и спортните панталони на Outdoor Voices.

10. Вече можете да гледате и съвсем NSFW видеото към Nikes – песен, която не е включена във визуалния албум на Ocean и не е ясно дали ще присъства в следващия. Видеото обаче определено си заслужава: говорещи кучета, A$AP Rocky, брилянтин, голи момичета, трудноразбираем сюрреализъм, живи факли, хубави коли и какво ли още не.

Endless (Def Jam) може да бъде гледан в Apple Music.