Джаз в Докторската градина

Джаз музиката не е за всеки. Но няма нищо лошо в това да се забавляваме с нея напълно безплатно и на открито през следващите три дни в една от най-красивите градини в София. Фестивалът A to JazZ се провежда от днес в Докторската градина и е посветен на американския джаз от рождението му до днес – от диксиленда в началото на 20-ти век, през суинга на 30-те и 40-те, бибопа на 60-те и 70-те, легендарните джаз стандарти на Frank Sinatra и някои съвременни имена.

Концертите започват тази вечер точно в 18:30 с Биг Бенда на Националното музикално училище, ръководен от Емануил Манолов-Бадема. Час по-късно Александър Куманов представя българите от Retro Blu Dixie и тяхната интерпетация на ранния джаз (диксиленд). Последни довечера ще се появят девойките от Sentimental Swingers и музикантите от Михаил Йосифов секстет. В паузите между концертите ще пускат пичовете от The Smugglers Collective.

В събота Живко Петров трио (JP3) представя втория си албум с 12 авторски композиции. Неделята преди деня на благодарността ще празнуваме българо-американската презокеанска дружба с квартета Open Ended на басиста Петър Славов. Финалът на фестивала е за елегантен мъж на име Monty Aidem – eдин от най-добрите интерпретатори на Frank Sinatra, дългогодишен радиоводещ и сценарист на телевизионни комедии, който в един момент решава да се качи на сцената и му се получава. В София ще му помага Брас Асоциация Биг Бенд. Любимците на Америка.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KftsKb1OfC8[/youtube]

Входът през всичките дни е безплатен. Концертите приключват най-късно в 21:30, за да не тормозят съседите от близките кооперации и за да се приберем навреме с градския транспорт.