Cut Copy @ Melkweg

„It’s essential for this next song that everybody is dancing. Every single one of you”. С тези думи вокалистът на Cut Copy Dan Whitford представя Lights & Music няколко парчета след началото на стегнат и жив сет на групата в амстердамския Melkweg. Препълнената зала, иначе интимна откъм размери и облепена с плакати, предупреждаващи, че предстои концерт с “excessive use of flashing lights”, буквално се вдига във въздуха.

И на концертите си Cut Copy, които в момента са на турне, промотиращо третия им албум Zonoscope, предлагат най-доброто от електронната и китарната музика в синтпоп обвивка. Редуват припев от едното и куплет от другото, а нишката, която държи цялата работа е хипарският, понякога психеделичен привкус на вокалните хармонии. И леко носовият глас на Whitford, който прави рефрени с повече „ааа“-та и „ууу“-та в минута, отколкото на пръв поглед изглежда благоразумно.

Отнема малко време на момчетата да убедят публиката. В първия момент е трудно да свържеш мъжете на сцената с музиката им, която пулсира с младежка невъздържаност. А и всеки е малко или много в своя филм. Whitford, който свири още на клавиши, китара и смесва, изненадва с доста енергични, драматични движения и спретнат хипстърски вид, завършен с безупречен, леко луд бретон. Има някакъв чар в това, че гласът му е такъв и когато говори. Басистът Ben Browning изглежда сравнително незаинтересован от случващото се, а Mitchell Scott на барабаните изглежда съвсем не на място, но пък искрено се забавлява.

Звездата на вечерта е китаристът Tim Hoey, който привидно не е съвсем на себе си, но е машина на китарата и перкусиите, докато катери барабани, прави хармонии а ла Pink Floyd през изкривяващи миркофони и свири китарата у ръба на сцената. 10-минутният инструментал на Sun God става нещо като детската му площадка.

Концертът върви неусетно, чуваме само едно парче от дебютния албум и почти по равно от следващите два. Най-много ни изкефиха Where I Am Going с бомбаситчните си барабани, лятното Take Me Over (“This is a song from Australia”), новите Pharaohs & Pyramids и Sun God, и, разбира се, големите хитове Lights & Music, Hearts On Fire. Лиспва ни само Strangers In The Wind.

Сетлист:

Nobody Lost, Nobody Found
Where I’m Going
So Haunted
Corner of the Sky
Lights & Music
Take Me Over
Pharaohs & Pyramids
Saturdays
Hearts on Fire
Sun God

 

Need You Now
Out There on the Ice

Cut Copy бяха в Melkweg, Амстердам, на 18 март. Нови европейски дати и фестивални участия ще има през юли, можеш да ги видиш тук. Снимките са от Over Muziek.