Ревю: The Lonely Roller на Steven A. Clark

The Lonely Roller - Steven A Clark

След две EP-та и един албум, потънал в небитието, американецът Steven A. Clark се завръща с дългосвирещия проект The Lonely Roller. Макар самият той да се определя като нещо средно между 80-тарския поп интелектуалец Peter Gabriel и арендби класика Anthony Hamilton, последният му албум го позиционира удобно по-скоро на някъде около неговите съвременници Twin Shadow, Theophilus London и Frank Ocean. Израсналият в Северна Каролина Clark е интровертен тип, който намира отдушник в музиката и се мести в Маями, за да напредне в кариерата. Дългата му и бурна връзка някъде по пътя между двете очевидно го е заредила с доста материал – песните на Steven са заредени с болка, страст, тежко самобичуване за допуснатите грешки и отчаяно желание да получи още един шанс.  

Откриващото парче Lonely Roller разказва за едно пътуване до Вегас, съпроводено със съпротива да се влюби – едва доловимата метафора за любовта като хазарт е разумно рециклирана от миналогодишното EP Late. Lonely Roller задава тона на албума още от самото начало и подготвя терена за дълбоките вътрешни конфликти с почти танцувални бийтове, меланхолични синтезатори и добре изпипани инструментали. Същата формула е използвана и в друг пиков момент в този албум, а именно Time Machine, в която Clark се отпуска в сладко-горчивата клопка на фантазията, че може да се върне назад и да поправи това, което е счупил. Темата за съжалението и самообвиняването маркира почти всички песни от албума, за да избухне най-добре в жестокия първи сингъл Can’t Have – безспорно една от най-добрите песните на 2015.

Can’t Have е страшно въздействаща и много модерна елегия за любовта, която си имал и знаеш, че никога няма да имаш отново. Както вече споменахме – кулминацията в стегнат албум от десет много емоционални песни, чувствата от които в един момент се утаяват в простото желание на Clark да остане сам като мрачен и смъртоносно ранен единак в тихо отчуждение със своите вътрешни демони. Steven A. Clark трябва да поработи още малко, преди да може да се изправи редом до най-добрите в жанра напоследък. По всичко личи обаче, че последното е въпрос единствено на време.

The Lonely Roller (Secretly Canadian) e на пазара.