Tron: Legacy OST

 

Още от първите, откриващи акорди на саундтрака на Tron: Legacy усещаш, че те очаква нещо специално. Сигурно вече знаеш, че музиката към филма е композирана от Guy-Manuel de Homem-Christo и Thomas Bangalter, известни още като Daft Punk, едни от най-иновативните и интересни фигури в света на електронната музика.

Tron: Legacy не е албум на Daft Punk в класическия смисъл. Това е същинска филмова музика – цикъл от 22 композиции, записани с оркестър от близо 100 души, които често не надвишават две-три минути. Краткостта на формата обаче не отнема от дълбочината или интензивността на въздействието им. Дори извадени от контекста на филма, траковете са ярки, улавят моменти, разказват истории, създават красиви звукови пейзажи с наситен, драматичен заряд, поглъщат те в собствения си неотложен ритъм.  Преобладават композиции, в които величествени синтове са царе, но има и по-акустични моменти, когато струнните се разсвирват до сълзи. За радост на пуристите има и няколко „по-Daft Punk” парчета, които предлагат лек отдих от епично замечтаната меланхолия.

Доста време след като Vangelis прави знаковия саундтрак на Blade Runner, който продължава да се счита за един от най-ярките предводители на електронната музика, формулата отново работи и звучи по-релевантна от всякога. След Where You Go I Go Too на Lindstrøm, саундтракът на Tron: Legacy затвърждава убеждението ни, че електронната и класическата музика все повече ще и трябва да си взаимодействат, за да създават звучене, което колкото модерно, е точно толкова и извън времето.

Слушаме го отново и отново и не можем да се отърсим от чувството, че сме свидетели на нещо ново и безумно вълнуващо.

Саундтракът на Tron: Legacy излиза официално на 6 декември.