СЕЛЕКЦИЯ: Подобрената туристическа раница Каjka на Fjällräven

Мисълта да хванем гората обикновено е последвана от посягане към някоя раница от Camouflage и къс или дълъг маршрут за проветряване на главата. Сериозният туризъм обаче изисква по-внимателна подготовка, а именно професионален модел като Kajka на Fjällräven в шест различни варианта според нуждите – от едно/неколкодневно бивакуване до тримесечно изгубване в Азия ала Leonardo DiCaprio в Плажът.

На пръв поглед Kajka е обикновена раница за трекинг. По-внимателното вглеждане в една от емблемите на Fjällräven разкрива съвсем друга картинка, резултат от близо 65 години еволюция и функционални промени. Сериозна част от тях е ротирането между алуминиеви и дървени рамки за гърба, които улесняват носенето на по-тежки товари. Една от най-значимите иновации в миналото на марката е така нареченият Gyro Frame от 1975 –механизъм, който балансира теглото на раницата, не натоварва излишно тялото и раменете и осигурява по-голям комфорт по време на преход.

Kajka 65

Появилата се през 2008 Kajka бързо се превръща в предпочитан модел за опитните планирани заради своята гъвкавост, умно разпределение на теглото, комфорт и издръжливост. Малко след премиерата на модела Fjällräven решава да се върне обратно към корените, подменяйки алуминиевата рамка с дървена такава от сертицифицирана бреза не само заради по-ниския въглероден отпечатък, но и защото се се справя еднакво добре в предизвикателни условия, без да губи от своята здравина и функционалност.

Последната инкарнация на модел за 2024 има скромните осемнайсет подобрения, направени на база отзиви от клиенти, които ползват Kajka-та интензивно в полеви условия. Повечето са крайно необходими, тъй като въпросният модел не е ревизиран кардинално от 2013 досега, та на шведската компания се налага да поработи за по-добър комфорт чрез по-лека конструкция, да преосмисли презрамките за ултимативна ергономия и да реши как да подсигури прилягането на регулиращия колан така, че товарът да отива на кръстта, а не върху раменете.

Kajka 65

Още с първото слагане на раменете се разбира, че да имаш здрав гръб за този модел означава нещо съвсем различно. Добре вентилираната носеща система на Kajka разполага със стабилна и комфортна лумбална опора, ергономични презрамки и оптимално разпределение дори на изключително тежки товари, подпомагано от система за регулиранене спрямо дължината на гърба и ширината на раменете.

Основното отделение се зарежда отгоре през така наречения snow lock. Сега раницата разполага с напълно закопчан преден отвор с цип, който позволява отличен преглед на багажа. Може да бъде разделен на две секции, като долната е идеална за спален чувал. Kajka има и наклонени джобове за бутилки, практични джобове с цип в горния капак и колана на бедрото и интегрирани странични джобове, които се отварят изцяло, така че да са достъпни както отпред, така и отзад.

Kajka 65

Горният капак може да бъде свален и прикрепен към колана на раницата или да се носи като чанта за кръста, ако искате да следите внимателно най-ценното в багажа. Има и възможност за прикрепване на страничен джоб към предната част. Горният капак пък е въоръжен с въже тип бънджи, а подвижни приставки на предните ремъци могат да се използват и за ледорези/щеки. Тежките ситуации са подсигурени от свирка на колана на гърдите и дъждобран с рефлектори, с разбеснели се мечки трябва да се оправяме сами.

Разбира се, тази раница няма как да не е съвместима със система за хидратация. Пропуснахме да разберем, че всеки от пестте литраци се предлага и в два отделни размера (S и M). Освен функционални (странични джобове за бутилки, дъждобран със светлоотразители), новата Kajka e конструирана (от рециклирани материали за обшивките и подсилващите материи) така, че да може да се поправя по-лесно. Имаме добра новина и за еколозите: Fjällräven не се отказва да намали използване на PFC до минимум (с изключение само за някои ципове на екипировката).

Сериозен обем/Kajka 65

Всички модели са актуализирали с G-1000 материи, така че те да са направени само от рециклиран полиестер и органичен памук. А за по-разтегливите варианти на G-1000 материята, които представляват по-малко от 1% от цялата G-1000 налична, от Fjällräven използват 13% чист полиестер, за да осигурят издръжлива и разтегателна функционалност. Очаквано, цената е сериозна, но все пак говорим за раница, която със сигурност ще ни надживее.

Kajkaструва 799 лева (55 литра), 839 лева (65 литра) и 859 лева (75 литра) в магазините на Fjällräven в Paradise Center (бул. Черни връх 100) и The Mall (бул. Цариградско шосе 115з).