Bang&Olufsen продава CD плейър за 50 хиляди евро (без майтап)

Харесвате ли Phil Collins? И да не го, Patrick Bateman ще се почувства достоен да ви изнесе една стегната лекция за достойнствата на Duke и соловата му кариера. И докато американският психар на Bret Easton Ellis разчита на Harmon Kardon за своя 80-арски и минималистичен ергенски апартамент, последното предложение на Bang & Olufsen може да го накара да размисли.

Три години и половина след ултра красивия грамофон Beogram 4000c, датската аудио компания се опитва да елиминира колебанието между изискващите плочи и мигновеното задоволяване (и кофти качество) от стрийминг платформите с един скъп удар. Очевидно по-възрастните читатели трябва да изровят своите CD колекции, защото Bang & Olufsen предлага CD плейър за 50 хиляди евро.

Правилно прочетохте. На цената на малък гараж в Обеля 2 получавате една от общо двеста Beosystem 9000c – вторият продукт от серията Recreated Classics с преоткрити и обновени класики от каталога на Bang & Olufsen. Когато оригиналният CD плейър на датската марка се появява през 1996, компактдисковете са изведени на преден план като визуален акцент в дизайна – колона от алуминий и стъкло за шест диска, създадена от индустриалния дизайнер David Lewis и неприличаща на нищо друго на пазара към онзи момент.

Оригиналният Beosound 9000 от 1996

Нещо повече, оригиналният Beosystem 9000 позволява да се програмират плейлисти от песните на различните дискове – функция, която зпълнява бързо и безшумно без осезаемо забавяне. Уви, макар и иновативен за своето време, плейърът на B&O пада жертва в предварително обречената битка MP3 формата и дигиталния стрийминг – през 2002 година компактдисковете заемат 92% от продажбите на музикални носители в САЩ, но през 2022 процентът е едва три.

Сега доминацията на стрийминг платформите и домашните колекции от винил изглежда непоклатима, но Bang & Olufsen разчита на интереса на поколението Z към всичко аналогово. Стремежът да се наложи като лидер в бизнеса с дълготрайни и кръгови продукти, датската компания се насочва към създаването на модели с компоненти, които могат да бъдат заменяни или подобрявани, удължавайки живота на всеки продукт и система.

Разбира се, основната причина за интереса към Recreated Classics е безсмъртният дизайн извън времето, но и възможността за връзка между миналото и настоящето на компанията. Именно затова обновеният Beosystem 9000c e пакетиран с ултрамодерните тонколони Beolab 28. Но бруталната цена от стотина хиляди лева не е само и единствено обикновен маркетингов трик за генериране на безброй статии със заглавия-капан като нашето, а и умна стратегия за лансиране на луксозни продукти, насочени към свръхбогати хора с пари като вестници.

Beosystem 9000c обаче не е обикновен капан за милионери, които искат да живеят в апартамент ала Patrick Bateman. Солидната цена си има здрава аргументация или поне така се опитват да ни убедят. Като за начало, Bang & Olufsen обикаля всички магазини, аукционни къщи и колекционери, за да събере нужния инвентар от двеста оригинала. След това всичко заминава за фабриката на компанията в Струер, където е поето от опитни инженери и техници, много от които работили и върху оригиналните модели 9000 преди близо три десетилетия.

Всеки един от плейърите е разглобен на ръка, прегледан внимателно компонент по компонент, почистен и ремонтиран където или ако се налага. След това всичко е боядисано с нов цвят (Cosmic Black), а алуминиевите компоненти се обработват допълнително за перфектен финиш. Лазерният четец е подменен с чисто нов, след което цялата система е сглобена внимателно наново и тествана.

В крайна сметка се оказва, че повече от 90% от оригиналните компоненти са запазени, а най-видимите подменени компоненти са стойката и стъкленият капак. За колоните вече се разбрахме. Трийсет години по-късно, Beosystem 9000c все още изглежда като произведение на изкуството.

Повече информация за Beosystem 9000c има тук.