10 български архитекти споделят своя любим ИKEA продукт

Дори тежките професионалисти, ангажирани в проектирането на стъписващо красиви домове и намирането на най-добрия мрамор или иконично канапе, не могат да устоят на идеята за супер дизайн и достъпна цена – нещо като визитната картичка на ИKEA. Всеки път когато BOYSCOUT търси добри идеи за по-сексапилен интериор, най-добрите български архитекти и интериорни дизайнери не пропускат да споменат нещо наистина практично и красиво от асортимента на шведския гигант – от чаши и чанти до гардероби, столове и канапета. Но кои са техните най-любими ИKEA продукти за всички времена – онези лични фаворити, които вкарват в проекти или купуват за собствения си дом?

БОГДАНА ДАНЧЕВА ПРЕПОРЪЧВА СИСТЕМАТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ ELVARLI

Elvarli (от 340 лева според конфигурацията) е много добра бюджетна алтернатива на известните италиански модулни системи за съхранение с метални носещи и различни подвижни елементи (дървени рафтове, лостове за дрехи, чекмеджета, метални рафтове за обувки и други). Използваме я в много наши проекти и главно в отворени дрешници към родителски спални, кухненски килери или гаражи, перални и други складови помещения, защото се предлага в две възможни дължини (40/80 см) и дълбочини (36/51 см) на модулите, съответно може да се конфигурира лесно според размерите на помещението и типа съхранение. Аз лично я харесвам и заради това, че изглежда по-лека и елегантна от далеч по-тромавите изцяло дървени гардероби и етажерки. Дори и най-дългите конфигурации на Elvarli изглеждат леки, защото нямат плътни страници и създават усещане за безкрайни рафтове и чекмеджета, които дори не докосват пода. Друг голям плюс е възможността да се пренарежда в друга конфигурация или в тотално друго помещение след време – например от отворен гардероб в етажерка за съхранение на кухненски продукти. Да споменавам ли, че може да е свободно стояща и да се използва и като елемент за преграждане на пространството?

Богдана Данчева е архитект и интериорен дизайнер (Back2Architecture), личен асистент на своето куче Отис и много сериозен посетител на концертите на сериозни имена като Harry Styles, Foo Fighters и Coldplay.

ДАНАИЛ СТЕФАНОВ ПРЕПОРЪЧВА СТОЛА FRÖSET

Огъването и моделирането на слепени дървесни листове за производство на мебели е процес с дълга традиция в скандинавския дизайн. Fröset (199 лева) е много успешен икейски прочит на темата от дизайнерите Sarah Fager и Henrik Preutz. Макар неизбежно да напомня за Lounge Chair Wood на семейство Eames, този стол има своя собствена идентичност и постига подобен ефект за малка част от цената на споменатата легенда. Извитите му динамични форми, лесната сглобка и неподправеният скандинавски дизайн го правят идеален както за обществени, така и за частни интериори. А трите различни финиша на фурнира му позволяват да бъде или силен цветен акцент, или по-спокойна добавка към останалите мебели. Ползвали сме го и по двата начина, и в двата типа пространства. Fröset е бъдеща ИКЕА класика.

Данаил Стефанов е архитект и интериорен дизайнер (Proxy), на когото му се налага непрекъснато да отбива въпроса кога ще е готов новият лукс – не някакъв продукт или заведение, а поредният му диджейски сет с тежкарско техно.

СТАНИСЛАВА МАРКОВСКА ПРЕПОРЪЧВА ПОМОЩНАТА МАСИЧКА LÖVBACKEN (В ЦВЯТ)

Макар и вече на 67 години, помощната масичка Lövbacken (129 лева) от колекцията Nytillverkad си остава много лесна идея за смел цветен акцент в интериорите на Алгоritm, преобразена в ярко оранжево, синьо и светло зелено. Двете с моята партньорка в студиото Дарина Василева я определяме като истинска икона на модерния дизайн от средата на ХХ век и често я позиционираме пред къта с камина от мрамор (в едра шарка) до комфортно текстилно кресло в същия тон. Понякога ѝ намираме място и в дневната около дивана, следвайки линията на кухнята в другия край на стаята, смело решена в същото кралско синьо и с детайли от орехов фурнир.

Станислава Марковска е архитект и интериорен дизайнер (Алгоrithm) с нездрав интерес към сака и блейзъри с подчертани рамене. Иначе кара сноуборд и разхожда своя минипудел Кампари.

Личен архив на Йордан Ангелов

ЙОРДАН АНГЕЛОВ ПРЕПОРЪЧВА СТЕННИЯ РАФТ BOTKYRKA

Супер минималистичен и с много широко приложение във всевъзможни интериори, въпреки че реално е предвиден за кухня: Botkyrka (70 лева) може да се използва за баня (както съм го ползвал аз, прилагам снимка) и всевъзможни други помещения. Виждам ги идеално един до друг за дълъг рафт или наредени шахматно върху цялата стена като библиотека – от това може да се получи доста готина инсталация! Изумителна вариативност, няма спор: вписва се и като нощно шкафче до леглото в спалнята или като рафт за ключове в коридора до входната врата.

Йордан Ангелов е роден в Берлин и израснал в София интериорен (Qube Studio) и продуктов дизайнер, който скоро ще ни преджоби съвсем заслужено заради своята малка масичка Fold+ и прилежаща табуретка, но да видим кога

КРАСИМИР ПАВЛОВ ПРЕПОРЪЧВА ЛАМПИОНА OBEGRÄNSAD

Може ли тази наглед проста черна тръба да бъде наш фаворит сред голямото разнообразие в ИКЕА? И как бихме я сприятелили с голямата публика? Всъщност лампионът Obegränsad (169 лева) сам по себе си е прекрасен вертикален акцент, който изглежда лаконично и красиво и светнат, и загасен. Харесваме неговата семпла визия и свеж заряд, вероятно продиктувани от колаборацията с шведското електронно трио Swedish House Mafia. Може да застане еднакво добре и пред тъмна стена с рефлектора към нас, и пред светла – с гръб. И в двата случая създава приятен светлинен комфорт чрез трите степени на сила на светлината и подчертано топлият спектър от 2700 келвина. Бихме я аранжирали в сет от две, поставени една до друга – винаги стои добре, както сме виждали при много други подобни вертикални линеарни тела. Особено подходяща ни се струва за осветяване на изкуство (без да го доминира) или релефна (тухла, бетон, груба мазилка и така нататък) текстура на стена. Obegränsad има място и в домашна, и в работна среда, като основно или допълващо осветление в модерни и в по-класически пространства.

Красимир и Жулиета Павлови са семейство архитекти (Pavlov Architects), които създават невъобразимо привлекателни интериори по света и у нас ала епизод на Наследници – от онези, в които искаш да се нанесеш моментално.

ХРИСТО СТАНКУШЕВ ПРЕПОРЪЧВА ПЕЙКАТА NORRÅKER

Norråker (139 лева) е един от онези продукти, които можеш да поставиш в различни ситуации и той да издържи теста на времето. Леката брезова конструкция позволява да бъде използван както за пейка за преобуване в непретенциозно ремонтирано жилище, така и за стойка за цветя или книги във вила на морето. Комбинацията с масата от същата серия дава възможности за обзавеждане на верандата вкъщи или пък осигурява места за хранене в поп-ъп заведение. Лек и лесно преносим, Norråker е от онези незабележими мултифункционални предмети в дома, които пасват както на търсещите минималистичен скандинавски интериор, така и на радващите се на пъстротата на еклектиката. Този удобен инструмент в ръцете на съвременния дизайнер може да бъде комбиниран и с множество други съвременни дизайн продукти по лек и ненатрапчив начин.

Христо Станкушев e архитект (7561 Architects) и добър съпруг, който се справя отлично с две деца, една котка и своя безупречен музикален вкус дотолкова, че да се включва съвсем редовно в годишния BOYSCOUT TOП 50 на най-добрите албуми.

ВЕНЕТА НИКОЛОВА ПРЕПОРЪЧВА КОЛИЧКАТА NISSAFORS

Един от любимите ми ИКЕА продукти е черната количка Nissafors (50 лева) в моята дневна, използвана активно като малка зона с творчески материали – от цветни картони, ръчно изработени картички и опаковъчни хартии, през четки и акрилни и маслени бои, до различни видове канапи, канцеларски материали и всякакви симпатични дреболии. Навярно не съм първият притежател на Nissafors, който се е досетил, че би могла да се превърне и в чудесен бар за алкохолни напитки при всяко гости. Или пък в наистина минималистичен цветарник. Или дори в грамофонна станция. Имам я вече трета година и все още не се е изчерпала като актуален и практичен елемент в дома. Нейният семпъл дизайн позволява да бъде използвана и в моите интериорни проекти, например като допълнение във фризьорски салон ала витрина за козметични продукти и бръснарски пособия.

Венета Николова е интериорен дизайнер на свободна практика, когото познаваме покрай уютната атмосфера на Balkan Barber и още няколко приятни места в София и Пловдив.

МАРИЯ БАЛЕВА ПРЕПОРЪЧВА ВАЗАТА/ЛЕЙКА Chilifrukt

От новите продукти на ИКЕА ме привлича вазата Chilifukt по дизайн на Mikael Axelsson, която се предлага във вариант от прозрачно стъкло (30 лева) или жълта стомана (8 лева). Реално, тя наистина може да работи като ваза или като съд за вода със зона, удобна за изливане на течността. Ако питате за какво бих я ползвала – сигурно най-често за домашна лимонада.

Мария Балева е архитект (Funkt), керамик (Pottery & Poetry) и супержена с уменията на майстор, дисциплината на чирак, страстта на артист и прецизността на учен.

АНТОНИНА ИЛИЕВА ПРЕПОРЪЧВА СТОЛА Оdger

От известно време имам слабост към стола Odger (149 лева) и серийно го препоръчвам на колеги, възложители и членове на семейството, които на пръв поглед са отблъснати от пластмасовата естетика, но после, ако му дадат шанс, разбират какво имам предвид. Odger е едновременно лек като перце и следващ изключително умело извивките на човешкото тяло, което предполага удобството. Напомня на някои дизайн класики като Panton на Vitra, но с успокоена скулптурност, която го прави подходящ за множество среди на обитаване. Гъвкавият материал, от който е изработен, допълнително нюансира и подпомага интеракцията му с човешкото тяло. Въпросният е любопитна разработка на ИКЕА, базирана на комбинация от дървесни частици и рециклирана пластмаса – един от редките (от моя гледна точка) примери, когато стремежът към станалите пословични устойчивост и екологичност е не само съобщен от голям производител, но и смислено и умело реализиран без компромис в дизайна. Odger ме радва и с интелигентното си решение за интуитивно и изцяло независещо от инструменти сглобяване и разглобяване на всичко на всичко три части. Вече е на около шест години, но щом го преиздават постоянно в нови цветове, можем да го считаме за съвременна ИКЕА класика.

Антонина Илиева е архитект (Proponents of New Yardscapes или PONY), специализант в японското студио Sanaa и преподавател в УАСГ с огромна любов към котките.

МИРОСЛАВ КРЪСТЕВ ПРЕПОРЪЧВА СТЪЛБАТА-СТОЛЧЕ BEKVÄM

Първата ми асоциация с ИКЕА е стълбата-столче Bekväm (60 лева). Нейната уникалност като мебел се състои в амбивалентната функция. Въпреки че се среща най-често в кухнята, у нас е в антрето, където ми позволява да се извися до горния ръб на гардероба , но служи и като стол, с който да се сниша за обуване. Двете нива на Bekväm позволяват и аз, и моят син да намерим удобната височина за сядане. Предпочитам естествения вид на дървесината, а не боядисаните му събратя.

Мирослав Кръстев е концептуален архитект (Одая), фотограф и преподавател в УАСГ, направил чудеса с библиотеката на УНСС.

ИКЕА е онлайн тук и офлайн в София (ул. Околовръстен път 216, Mall of Sofia на ул. Алкесандър Стамболийски 101-103), Бургас (Mall Galleria на ул. Янко Комитов 6), Варна (Delta Planet Mall на ул. Сливница 185), Велико Търново (Mall Veliko Tarnovo на ул. Оборище 18) и Пловдив (Plovdiv Plaza на ул. Д-р Георги Странси 3). Публикацията излиза с подкрепата на ИКЕА България.