УниКредит пуска онлайн галерия с част от своята колекция

Детайл от Пуфини (Красива двойка)(2003) на Piero Pizzi Cannella © UniCredit Group (Sebastiano Pellion di Persano)

Досущ като други амбициозни и уважаващи себе си мултинационални компании, УниКредит притежава една от най-големите корпоративни колекции с произведения на изкуството и продължава да придобива нови през дейността на отделните банки в групата от всяка територия. Говорим за десетки хиляди експонати – от археологически находки през класическо и съвременно изкуство, натрупано предимно от подразделенията в Австрия, Германия и Италия, но включващо и експонати от страни в Централна и Източна Европа.

Целта на цялото мероприятие е ясна. Изпълнителният директор на групата Andrea Orcel описва колекцията като символ на споделената европейска идентичност и наследство на банката. Но понеже за разлика от други сериозни колекционери като милиардера François Pinault и неговата Bourse de commerce, УниКредит няма собствен музей, затова прави малки стъпки към споделяне на своето изкуство чрез UniCredit Art Collection.

Antonio Donghi, Жонгльорът, 1936 © UniCredit Group (Sebastiano Pellion di Persano)

Новата онлайн галерия на групата събира над 200 произведения на изкуството от над 100 артисти от колекциите на групата в Австрия, Германия и Италия, сред които Andy Warhol, Gerhard Richter, Giacomo Balla, Georg Baselitz, Piero Pizzi Cannella, Antonio Donghi, Dan Flavin, Jakob Gasteiger, Hasn Hartung, Axel Hütte, Cornelius Völker, Shirin Neshat и Walter Pichler. И трите основни колекции се простират се само в различни периоди от времето (от стари майстори през изкуството на ХХ и XXI век) със сериозни териториални връзки помежду си, но и като изразни средства – от изобразително изкуство и скулптура до фотография и други.

Jakob Gasteiger, Без заглавие, 2006 © UniCredit Group

Част от въпросните произведения са изложени в офисите и клоновете на компанията или пътуват наляво-надясно за големи музейни експозиции чрез партньорства и под наем, но идеята на УниКредит е да стигнат безплатно и до по-голяма публика чрез постопенната дигитализация на колекцията и лесния за навигиране онлайн музей.

Renato Guttuso, Пушачът, 1958 © UniCredit Group (Sebastiano Pellion di Persano)

Дали някой ден групата ще се реши да задели част от многомилионните си печалби за истински музей в Европа или пълно дигитализиране на колекцията е отворен въпрос. Иначе у нас може да следите програмата на местното подразделение УниКредит Булбанк за подкрепа на на млади творци и артисти чрез изложби в своята галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио.

Angelo Morbelli, Слънчеви лъчи, 1917 © UniCredit Group (Sebastiano Pellion di Persano)
Cornelius Völker, Ръце, 2003 © UniCredit Group
Walter Pichler, Глава 2, 1989, © Walter Pichler Estate/ UniCredit Group
Afro Basaldella, Понте дей Пуни, 1975 © UniCredit Group (Sebastiano Pellion di Persano)
Ruth Beraha, A Me Gli Occhi, 2021 © UniCredit Group
Luca Carlevarijs, Изглед към укрепено пристанище и арсенал, около 1675-1725 © UniCredit Group
Piero Pizzi Cannella, Пуфини (Красива двойка), 2003 © UniCredit Group (Sebastiano Pellion di Persano)

UniCredit Art Collection е онлайн тук.