Какво трябва да знаем за скъпите скиорски очила на Apple

© Apple

Технологичният гигант от Купертино го определя като революционен пространствен компютър, способен да смесва безпроблемно дигитално съдържания с физическия свят. Всички журналисти и критици се надпреварват с прогнози дали този продукт е способен наистина да промени скромната си ниша и да се доближи до iPhone – най-продаваният промишлен продукт в историята.

Шегите и меметата също са веднъж. Но вместо да вадим заключения от картинки, събираме най-важното за Apple Vision Pro според хората, които вече са го тествали в продължение на половин час. Извънредно скъпите скиорски очила на отхапаната ябълка създават триизмерно поле за приложения и дигитално съдържание, което надминава възможностите и ограниченията на съвременните екрани и се командват с поглед, коронка и жестове с ръцете.

© Apple

Целта: да си взаимодействате с дигиталното съдържание от своето ежедневие по немислим досега начин, без да се изолирате напълно от околната среда. Та, какво казват хората, изпробвали първия в историята пространствен компютър на Apple?

Единодушното мнение е, че не става въпрос за революция, а за наистина високотехнологични очила, способни да впечатляват и отвращават в еднаква степен, проправяйки път за един и същ екзистенциално фундаментален въпрос: имаме ли нужда от тях?

© Apple

Вероятно вече сте се запознали с техническите характеристики на модела и неговите 23 милиона пиксела, сензори, звук и други подобни, затова Eric Limer от Gear Patrol синтезира десет неща, който Apple Vision Pro може да прави (и три, които не може). 1) Прожектира виртуални елементи върху реалния свят около нас, сякаш се носят в пространството пред очите. 2) Позволява на околните да видят дали гледате в или през дисплея във всеки един момент чрез функцията EyeSight, прожектираща видео на вашите очи в реално време върху предния екран. 3) Управлява се само поглед, коронка и жестове с ръцете. 4) Възпроизвежда пространствено аудио през вградени високоговорители в лентата за глава. 5) Не работи с жични слушалки. 5) Подлежи на персонализиране с различни ленти и компоненти. 6) Ползва се без диоптрични очила след допълнителна инсталация на стъкла от Carl Zeiss. 7) Поддържа Real 4K резолюция. 8) Сканира очите, за да замени Face ID с Optic ID за сигурни онлайн плащания и влизане в услуги и приложения. 9) Снима статични и видео изображения в 3D. 10) Създава дигитален аватар за приложения за общуване. 11) Издържа два часа с джобната батерия на кабел и се справя най-добре с постоянен тоок от контакта.

Mark Zucherberg не се притеснява от възможността Apple Vision Pro да се вклини в Meta амбициите за метавлеселена. В публична среща със служители и инвеститори, създателят на Facebook споделя с леко пренебрежение как Apple маската не предлага нищо ново, за което неговите инженери не са се сетили, а и така или иначе двамата с Tim Cook (изпълнителният директор на Apple – бел.ред.) си представят виртуалната реалност по различен начин. Ние наблягаме върху активната връзка между хората, докато видеоклиповете на Apple Vision Pro ни показват хора, които седят сами на дивана. Освен това нашите очила са седем пъти по-евтини.

Katie Nibbs от Wired е още по-сурова в заклученията си и определя Vision Pro за тревожна засечка в иновационното моджо на Apple. Не съм комарджия, но залагам всичко на техния провал. Най-големите Apple фенове, геймъри и почитателите на виртуална/добаввена реалност вероятно ще се наредят на опашка. Останалите? Абсолютно не. Apple Vision Pro е бариера, а не проводник към света.

© Apple

Или най-новият наследник на уж революционни джаджи като Quest Pro на Meta, HoloLens на Microsoft, Magic Leap 2 и Google Glass, който не добавя нищо ново в дискусията за алтернативната реалност. Има много доказателства, че хората не желаят да носят подобна джаджа дълго време по естетически (лъскав шнорхел), практични (тежки неудобни и органичаващи) и социални причини (изолатор за очи, който създава индивидуален симулакрум на света вместо споделена реалност). Това антисоциално устройство бъде отхвърлено и осмяно от обикноновените хора. И с правои.

Нейната колежка Lauren Goode се аргументира още по-точно. Всеки успешен Apple продукт последните две десетилетия изчезва в нашия живот по някакъв начин – iPhone в джоба, Apple Watch на китката, AirPods в ушите (или в небитието – бел.ред.). Apple Vision Pro обаче се настанява върху лицето и крие очитесетивен орган с решаваща роля за възприятията и човешките преживявания. Всички очила за виртуална или добавена реалност са такива, но това е първото подобно нежелано нахлуване в живота от Apple.

© Apple

Damon Beres от The Atlantic размишлява дали именно Vision Pro няма да е джаджата, която да прелъсти всички незаинтересовани от добавената/смесена реалност. Приличате на киборг, но търговската идея е ясна. Живеем в едновременно в дигитална и реална вселена. Представете си как тънкият дисплей, на който четете тази статия, просто изчезва. Носите компютър на главата, но съществувате и в реалния живот, говорите със семейството, подритвате топка на децата. Цялата ви вселена е един голям екран. Изкуственият интелект обаче слуша внимателно и скоро може да предлага решения и да бачка вместо вас, без да блъскате команди във въздуха.

Molly Liebergall от Morning Brew е малко по-позитивна заради репутацията на Apple като готина компания, способна да преобразява съществуващи пазари с преоткрити продукти – смартфони, портативни музикални плейъри, смартчасовници, bluetooth слушалки.

Timothy Beck Werth от GQ коментира амбициите на Apple за лансиране на нещо повече от очила, а именно джаджа, способна да замени десктоп екраните за ежедневна употреба извън гейминга и смел опит да лансиране на смесената реалност на масова публика. Vision Pro се рекламира като инструмент с добавена реалност за по-добра продуктивност, комуникация и работа, но е непосилно скъп за регулярния потребител и може да пробие трудно именно заради цената. 

© Apple

Jonathan Bell от Wallpaper коментира първия скок на Apple в света на добавената реалност като амбициозен опит за трансформиране на нашето взаимодействие с дигиталните устройства. Vision Pro са тежки очила, които се закрепват върху лицето като шнорхел, но са доста по-красива комбинация от стъкло, алуминий и текстил. Макар да коментират предимно безпроблемното налагане на дигиталните приложения в реалния свят, качеството на неговите дисплеи може да превърне Apple Vision Pro в сериозен играч в гейминг индустрията и гледането на съдържание.

Scott Galloway смята Vision Pro за най-добрата технологична иновация в класа си, но и за сигурен първи голям търговски провал на Apple за последните двайсет години. Пандемията не ни накара да се дистанцираме социално, технологичните компании го направиха. Ние сме бозайници, а бозайниците страдат от липсата на други бозайници – независимо дали говорим за делфин в басейн, куче, оставено само вкъщи или потребител, изолиран с най-новата скъпа джаджа. Човешката скръб, отхвърляне, радост, еротика и любов се преживяват в присъствието на други. Тези очила ни карат да се чувстваме некомфортно, гадно и много самотни. По-лошото е, че ни правят по-малко човеци.

Цената на Apple Vision Pro започва от $3500 и се предлагат от началото на следващата година.