Тази червена боя съдържа кръв от гей мъже

Помните ли онзи гласовит артист Stuart Semple, който тормози Anish Kapoor с най-розовото розово и най-черното черно? Същият симпатяга пренася своя политически активизъм отвъд Океана, за да помогне за последната кампания на нюйоркската творческа агенция Mother.

The Gay Blood Collection e набор от инструменти за протестно изкуство, който бърка право в сърцето на хомофобите и се противопоставя на една от най-дискриминационните политики на федералната агенция по храни и лекарства – дългогодишната забрана за кръводаряване от мъже, които правят секс с мъже. Приета още в началото на 80-те покрай епидемията от СПИН и ХИВ, забраната е в сила и до днес, третирайки хомосексуалистите като хора втора ръка и пречеща им да даряват животоспасяваща кръв заради неоснователен страх от инфекция.

Mother се бори срещу забраната още от 2018, когато стартира инициативата Blood is Blood с тениски с надпис от боя с кръв от гей мъже (включително от служители на компанията). За съжаление, четири години по-късно няма особена промяна, въпросната архаична и дискриминационна забрана продължава да важи, САЩ остава една от малкото страни с подобна практика (понастоящем ограничена до тримесечно въздържание от хомосексуални контакти), а Mother продължава да натиска с нещо ново.

Представената по време на последната нюйоркска модна седмица The Gay Blood Collection включва акрилна боя ($30), писалка ($45), мастило за ситопечат ($50), писалка за рисуване ($35) и еко спрей ($200), направени от синтетични и естествени пигменти със следи от кръвта на гей мъже с надеждата да вдъхновят и други да стздават свое собствено протестно изкуство по темата (тениски, графити, плакати, всичко става).

Разбира се, Semple не разчита на кръвта, за да създава устойчива боя (най-малкото защото избледнява и е склонна да развива бактерии), а само като символ, който за да предаде посланието.Сещаме се как можем да я приложим и на родна почва в борба срещу открито хомофобските партии и организации. Само спокойно, всеки продукт е 100% безопасен за употреба. Единственото условие е да се съхранят на хладно и сухо място далеч от хомофоби.

Gay Blood колекцията на Stuart Semple и Mother е онлайн тук.