Black 3.0 е най-черната черна дупка в бутилка

Старата вражда ръжда не хваща. Артистът Stuart Semple прави нов ход в дългогодишната си война с Anish Kapoor за това кой може да притежава най-черното черно в света.

Цeлият скандал стартира през 2016, когато индийската суперзвезда сключва споразумение за ексклузивно ползване само и единствено от него като артист на Vantablack – най-черното черно по онова време, разработено предимно за научни цели и приложение в сателиtи. Колегата-артист Semple обаче вярва в демокрацията и отвръща на удара с най-розово розово, предлагано за продажба на всеки човек с изключение на Kapoor (който успява да се добере до едно бурканче от въпросното розово и отвръща подобаващо на Semple и останалите протестиращи артисти с боядисан среден пръст в Instagram).

Войната обаче не спира дотук. След двугодишо разработване, екипът на Semple твърди, че е готов с Black 3.0 – най-матовата, дълбока и черна акрилна боя в света, достъпна за всеки (освен Anish Kapoor, разбира се). Предишното поколение на въпросната боя не е толкова черно, колкото Vantablack (поглъщаща 99% от видимата светлина), но тройката е готова да промени нещата в своя полза.

Според Semple, Black 3.0 поглъща между 98 и 99% от видимия спектър на светлината, благодарение на новия пигмент с тайна формула и първосигнално име Black Magick, акрилен полимер и матиращи наночастици.

Покупката на флакон върви с обещанието, че нямате нищо общо с индийския артист и ще направите всичко възможно последният да не се сдобие с Black 3.0. На ход е Anish Kapoor.

Повече за Black 3.0 има тук и в Kickstarter.