Армавени работи за аплодисменти и своя собствена армия

Пръстен Applause, 1600 лева

Армавени Стоянова е щастлива да представи новите си бижута по-високо от собствените си очаквания, а именно в софийския Swimming Pool. Зад шегата на този симпатичен и усмихнат дизайнер на костюми и спорадичен бижутер прозира истинска радост за Army of Meминиколекция от три пръстена, колие и гривна, които следват познатата Арма естетика от деликатна чувственост, тънка покана за внимание и масивна кинематографичност.

Името на колекцията също не е първосигнално. Казва се Army of Me по две основни причини. На снимките на един филм главната актриса ме наричаше моята армия, което ме разтапяше от удоволствие и нямаше как да не ми напомня за песента на Bjork.Освен това последните години много ме занимава въпросът за душата на човек като негова лична армия.

Пръстен Applause, 1600 лева

Именно поради това Армавени започва да мисли за новите бижута с идея за масивно, тежко, твърдо, неподвижно и метално тяло и душа-блян – армия от танцьори, свободни като песен и нежни като светлина, които оцветяват всичко до което се докоснат в изящни цветове. Опитът да синтезира и материализира тази емоция в сребърни бижута се случва чрез противопоставяне на статични масивни кубове и квадрати с фини синджири, които трептят и сякаш оживяват с всяко движение на тялото.

Пръстен А Capella, 900 лева

Изключително дългата и трудоемка изработка е извършена изцяло на ръка и без компромис от Александър Михайлов и Антонио Гатев. Кубичният пръстен A Capella (900 лева) е с естествени камъни със сложни цветове като цитрин в цвят коняк или зелен турмалин, напомнящ на светла маслина. Решението камъните да са плоски без фасети е умишлено. Исках да наподобя много нежни цветни стъкълца, вградени в равнина в сребърния куб все едно е храм. Този дизайн е най-голямото ми постижение досега и мечтая някой ден да го направя от злато.

Пръстен Army of Me, 720 лева

Сребърната завеса от миниатюрни синджирчета в пръстена Army of Me (720 лева) се трансформира в тотална покана за аплодисменти в масивния Applause (1600 лева) – куб от сребро със завеси от синджири от двете страни, който наподобява сцена. Гривната Never Let Me Go (380 лева) пък е от 18-каратово жълто злато и сребърен синджир. Колието La Mer (420 лева) пък е изработено от три метра сребърен синджир и намерена в морето раковина, но няма закопчалка и се слага и сваля през главата.

Колие La Mer, 420 лева

Повторението на някои имена с тези на бижута от предишни колекции не е случайно. La Mer е препратка към колекцията от 2015 с 18-каратово жълто злато и намерени в морето стъкълца и камъчета. Там имаше един медальон-висулка с ръчно оформено светлосиньо стъкло в полукръг. Новото колие с намерена в морето и след това полирана раковина носи същото име, защото го чувствам като част от предишната колекция, въпреки че звучи на място и в тази.

Ако сте попадали на предишните колекции на Армавени или нейния Boyscout подкаст, няма как да не очаквате и жестокия саундтрак за нейната малка армия, който прелива от безсмъртни класически арии, филмова музика от ленти на гениални италианци като Nanni Moretti, Federico Fellini, Michelangelo Antonioni и Giuseppe Tornatore, танга на Astor Piazzolla и доза джаз:

Колекцията бижута Army of Me на Армавени Стоянова е в Swimming Pool (бул. Цар Освободител 10, етаж 5) на 29 май, неделя, от 13:00 до 19:00. Повече информация за събитието има тук.