ТВ: Инспектор Далглиш е жесток колега на Ендевър

Dalgliesh, Adam Dalgliesh: Bertie Carvel в английския сериал Инспектор Далглиш © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

Създателите на сериала Инспектор Далглиш очевидно си водят сериозни бележки по Ендевър преди да предложат нова ТВ интерпретация на харизматичния детектив-поет от бестселъровите романи на P. D. James.

Приятните прилики са повече от очевидни: Adam Dalgliesh (провлаченото ударение е на втората сричка от фамилията) разравя смъртоносни тайни и разкрива заплетени убийства приблизително в една и съща епоха с колегата Endeavour Morse. Макар и сниман изцяло на терен в Северна Ирландия, действието в Инспектор Далгиш се развива в суровата Англия от sсредата на 70-те със същата уникална сценография, изключителен актьорски състав и съвършени костюми като Morse.

Почти изцяло дамският творчески екип зад новия сериал интерпретира сюжетите и героите от романите на покойната британска новелистка с особенo проникновена и богато нюансирана чувствителност. Главен инспектор Dalgliesh (Bertie Carvel, Сивият кон, Сестрата, Baghdad Central, Доктор Фостър) е тих следовател с парче лед в сърцето, който се отнася към поредното необичайно убийство по човечен и съчувстващ начин, но без да губи и частица от своята емоционална отдръпнатост.

Dalgliesh е деликатен ексцентрик, но не и самотник. Двамата му асистенти, сержантите Charles Masterson (Jeremy Irvine, Боен кон, Mamma Mia! Отново заедно) и Kate Miskin (Carlyss Peer, Holby City, Doctors), са пълна негова противоположност – Masterson е нахакан младок с опасно поведение и голям потенциал, а Miskin е недооценен талант от провинциален полицейски участък, който има нужда от посока и сериозен ментор.

В първия сезон на мини сериала в шест серии, скърбящият, но прагматичен, поетичен, но трезв и резервиран инспектор Dalgliesh трябва да разреши три случая в годината след трагичната смърт на своята съпруга и неродено дете. Наметалото на нощта разказва за убийство и мрачни тайни в колеж за медицински сестри. Втората история се развива в странен дом за хора със специални нужди по крайбрежието на Дорсет, където грижовното общество не е толкова грижовно, колкото изглежда.

Последният случай пък е на ръба на аристократична  интрига, заплетена около безжизнените тела на бездомен пенсионер и кралски министър в локва кръв на пода в църквата Сейнт Матюс в Падингтън. И понеже и тази съвсемстна продукция на Accorn TV и Channel 5 се излъчва от дома на най-добрите исторически драми в епоха (Epic Drama, къде иначе?), обръщаме внимание не само на необикновените детективски истории, но и на феноменалните костюми и уроци по стил от Инспектор Далглиш:

Bertie Carvel като Adam Dalgliesh © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ТЪМНОСИНИЯТ КОСТЮМ Е ЕДИН ОТ ТРИТЕ, КОИТО ВИ ТРЯБВАТ. Да не кажем и единственият, особено ако не се нуждаете от черен или сив за работа и погребения. Още по-добре ако е в три части с жилетка, което го прави лесен за адаптиране хибрид. И макар думите костюм от три части да звучат почти еретично в ерата на домашния офис и неформален уличен дрескод, подобни примери за безкомпромисна елегантност са напълно адекватни в зряла възраст, дори да се лишите от допълнителни подробности като маншет за златни или сребърни ръкавели.

Jeremy Irvine като Charles Masterson © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

БЛЕДОТО ЕДРО КАРЕ Е БЛАГОДАТ ЗА ВСЕКИ СИВ КОСТЮМ. Особено ако е достатъчно незабележимо (като това на снимката), че да мине и за стандартна работна униформа. Хубавото на така наречения windowpane кариран десен в дискретна форма е, че кореспондира страхотно и невидимо елегантно с всевъзможни вратовръзки с геометрични десени.

Jeremy Irvine като Charles Masterson © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ТРЕНЧКОТИТЕ ИЗГЛЕЖДАТ ДОБРЕ И В ТЪМНИ ЦВЕТОВЕ. Бежовата Burberry класика не е единствената допустима разцветка, когато говорим за ултиматични тренчкоти и необходимостта да разполагаме с връхна дреха за транзитно или дъждовно време.

Richard Dillane като Stephen Courtney-Briggs и Jeremy Irvine като Charles Masterson © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

КАФЯВОТО Е ТРУДЕН, НО НЕ НЕВЪЗМОЖЕН ЦВЯТ. Трябва само да нацелите гамата с останалите дрехи в униформата, както демонстрирата двамата главни герои от първия епизод на Инспектор Даглиш. Костюмите в горната снимка са несъмнено координирани, но и добро доказателство как кафявото е подходящо не само за пуловери с поло яка под сиви карирани костюми и тъмни тренчкоти, но и като акцент за вълнен блейзър върху сива жилетка и десенирана вратовръзка.

Bertie Carvel като Adam Dalgliesh © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ПРОМАЗАНИТЕ ЯКЕТА ЗА СТУДЕНО И ДЪЖДОВНО ВРЕМЕ СА ЕКСТРА И В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ. И дори с двуредно закопчаване ала кройката от традицонните офицерски къси палта на военноморските сили. Промазката е трудна за поддръжка, но не и невъзможна.

Jonjo O’Neill като Julius Court © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

НАСИТЕНИТЕ ПАСТЕЛНИ ТОНОВЕ ИЗГЛЕЖДАТ НАЙ-ДОБРЕ ВЪРХУ ТЕКСТУРА. Независимо дали говорим за по-светли, по-сигнални или по-тъмни пастелни тонове, и трите стоят най-добре върху дебели пуловери с обли и поло яка и въобще върху плетива с отчетлива текстура, която да заспи под всеки неформален блейзър с външни джобове.

Fra Fee като Dominic Swayne © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ПЕЙСЛИ ДЕСЕНЪТ ВЪРХУ КОПРИНА НЕ ПРОЩАВА. В добрия смисъл на думата – макар този богато орнаментиран десен с психеделични сълзи и завъртулки да се приема като висш пилотаж за не толкова консервативни момчета и момичета, разгърдените пейсли ризи от коприна са особено симпатичен и винаги елегантен акцент за по-топлите месеци.

Andrew Steele като Sir Paul Berowne © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ДЪЛЖИНАТА НА ТРЕНЧКОТА – ДО КОЛЯНОТО. Иначе отива смело към по-обемните и отпуснати кройки на японските авангардисти или дължините на по-дебели зимни якета като шинели и така нататък. Не че в последното има нещо лошо, дори напротив.

Fra Fee като Dominic Swayne © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ПРИСТЯГАНЕТО С КОЛАН ПРОМЕНЯ ВСЯКА КРОЙКА. В повечето случаи към добро, освен ако не се прекалява. Сафари екипчето с външни панталони в тумносиньо обаче е съвсем друга ежедневна бира, която показвам елегантен битнически среден пръст на кецовете-с-официални-анцузи и заслужава отделен материал.

Fra Fee като Dominic Swayne © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

АКО ЩЕ Е РАЙЕ, ДА Е ПО ДВЕ. АКО ЩЕ Е ПЕЙСЛИ, И ТО ТАКА. Тънко мафиотско райе за костюм с по-дебело бяло райе на розова риза, пейсли вратовръзка с пейсли кърпичка за сако за добавяне на една идея по-свободен и артистичен дух на всеки костюм – абсолютно съвършенство.

Jeremy Irvine като Charles Masterson © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

ПРАВИЛНИТЕ АКСЕСОАРИ СА ЗНАК ЗА ХАРАКТЕР. Подходящите слънчеви очила + тънък и абсолютно ненатрапчив ежедневен часовник = лесен, практичен и доволно елегантен завръшек на ежедневната униформа.

Bertie Carvel като Adam Dalgliesh с неговия зелен Jaguar E-Type FHC Series III от 1971 © Christopher Barr за New Pictures & A3MI

СКЪПИ КЛАСИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ. Ако можете да си позволите 70-арски Jaguar E-Type FHC Series III или колекционирате класически Ford Escort МК II от същото десетилетие, евала и браво на вас. Останалите можем само да се ограмотяване с истории за автомобилни иновации и знаков дизайн.

Испектор Далглиш е по Epic Drama.