Christie’s очаква (поне) 200 милиона долара за Marilyn на Warhol

Andy Warhol (1928-1987), Shot Sage Blue Marilyn, Andy Warhol 1964 © The Thomas and Doris Ammann Foundation/Christie’s

Salvator кой? Аукционна къща Christie’s тества възможностите и дълбоките джобове на най-заможните колекционери на съвременно изкуство с търг на прословутия портрет на Marilyn Monroe от Andy Warhol.

Предварителните оценки за стойността се въртят около рекордните 200 милиона долара, но вторият най-известен портрет в историята след Джокондата на Leonardo е способен да скочи и много по-високо от неговия Salvator Mundi. За да се превърне в най-скъпата картина в историята, резулатът от търга трябва да надскочи поне два пъти предвариталната оценка, за да задмине Mundi с неговите 450 милиона долара от 2017. Като нищо, предвид фактът, че предварителната оценка на портрета на da Vinci е само 100 милиона.

Така наречената Shot Sage Blue Marilyn (1964) идва от колекцията на швейцарската фондация на Thomas и Doris Ammann, а всички приходи от продажбата отиват за подобряване на живота на деца по целия свят чрез програми за по-добро здравеопазване и образование. Така продажбата на Marilyn може да се превърне и в най-големия благотворителен търг в историята след този на колекцията на Peggy и David Rockefeller от 2018.

Ако Shot Sage Blue Marilyn стигне до предварителната оценка на Christie’s, това ще е и нов рекорд за произведение на Warhol – почти два пъти повече от настоящия негов първенец Silver Car Crash (Double Disaster) от 1963, продаден от Sotheby’s за 105,4 милиона долара преди близо десетилие. Портретът на Marilyn може да стане и най-скъпо изтъргуваното произведение на изкуството от ХХ век, задминавайки Жените на Алжир на Pablo Picasso (180 милиона долара през 2015).

Andy Warhol (1928-1987), Shot Sage Blue Marilyn, Andy Warhol 1964 © The Thomas and Doris Ammann Foundation/Christie’s

Alex Rotter от Christie’s определя емблематичния портрет на Monroe от Warhol като абсолютен връх на американския поп арт и обещанието за американската мечта, капсулирало оптимизъм, крехкост, знаменитост и иконография в едно. Warhol-овата рансформация на промо снимка на Marilyn за филма Ниагара от 1953 разчита на контраст между бонбонено розово лице, яркожълта коса, червени устни и светлисини сенки за очи и фон и вече се е циментирала по безпогрешен начин в иконографията на ХХ век.

Ако се чудите за думата Shot в името на портрета, историята е още по-любопитна. Пърформанс артистът Dorothy Podber (1932–2008) вижда наскоро завършената серия от пет портрета на Marilyn един върху друг в The Factory и пита Warhol дали може да ги застреля (to shoot them). Shoot на английски означава стрелям, но и снимам. Warhol очевидно разбира, че Podber иска просто да ги снима и се съгласява набързо. Podber обаче вади малък револвер и застрелва Marylin-ите от упор в челото. Легендата не споменава дали Warhol удостоява акцията с припадък или въртене на очи, но по-късно му се налага да заличи дупките от куршума с боя.

Преди да влезе в колекцията на швейcарската фондация, портретът е притежание последователно на знаменити галеристи и колекционери като Leon Kraushar, Leo Castelli Fred Mueller, Blum Helman, S.I. Newhouse и Thomas Ammann. Shot Sage Blue Marilyn е излаган в нюйоркския музей Guggenheim, парижкия Centre Georges Pompidou, Tate Modern в Лондон, Centro de Arte Reina Sofía в Мадрид, музея Ludwig в Кьолн, Neue Nationalgalerie в Берлин, чикагския музей на съвременното изкуство, Stedelijk van Abbemuseum в Нидерландия и още поне дузина престижни галерии и музеи.

Скромните авоари на обикновения бойскаут редактор бледнеят пред тези на родните куршевел-скиори и колекционери, затова инвестираме само в Warhol портрети на Marilyn от Lego и гледаме новия документален Netflix сериал Дневниците на Анди Уорхол, продуциран от Ryan Murphy и фокусиран върху най-емблематичните му творби, приятелства и необикновен живот:

Повече за търга на Christie’s с Marilyn Monroe на Andy Warhol има тук. Документалният сериал Дневниците на Анди Уорхол е в Netlfix.