Mo Salah напомня да носим по-често своите Adidas Gazelle

Mohamed Salah прави чудеса за феновете на Liverpool, но и за обикновени слависти като нас. За какво точно става въпрос? Последното GQ обявява египетския футболен нападател за новия фараон, пардон, крал на коженото кълбо и го облича с връздълго палто Gucci, луксозни панталони за бягане от Winnie New York и кецове, които абсолютно всеки може и трябва да си позволи няколко пъти в живота.

Когато се появяват още в средата на 60-те години на ХХ век, ниските велурени Adidas Gazelle с три черти и гумени подметки са предназначени за тренировъчни обувки на най-елитните спортисти, но успяват да се наложат като вечно актуален силует в ежедневния гардероб в продължение на десетилетия, преди да бъдат обновени преди петилетка.

Дори и днес, Gazelle-ите си остават достоен противник на Samba и доста по-незабележим акцент от доскоро модните Stan Smith-ки. Най-хубавото е, че поне засега си остават малко встрани от масовата истерия и успяват да се опазят от прекалено преекспониране в уличния стил на знаменитости, спортисти и всякакви други типове, което ги прави идеални за носене извън най-студените месеци.

Разбира се, това не означава, че Gazelle-ите са чужди на значително количество влиятелни субкултури и популярни лица като братята от Oasis, Kate Moss и младият Michael Jackson. Но макар да изглеждат убийствено стилно, този модел на Adidas (подобно на много други на немската марка) винаги е бил посветен на постигането на върхови резултати и до ден-днешен не е успял да изтърка своята спортна натура.

Освен да вкарат велур в тренировъчните обувки на 60-те, Adidas Gazelle го правят и в цвят, който изглежда много по-жив и тактилен на подобна мъхеста повърхност, отколкото на гладка кожа. Разцветките на оригиналните модели всъщност маркират тяхното предназначение. Сините са предвидени за тренировки, червените са конструирани специално за хандбал и се появяват отново под нова форма през 2006 под името Gazelle Vintage.

Постоянните функционални обновления през годините не позволяват да определим само един конкретен чифт за емблематичен титуляр. Освен всичко останало, през 70-те Gazelle изпада временно от каталога, за да отстъпи място на подобни тренировъчни модели като Athens и Jaguar (архивррагът на газелите). Критиците ги приемат и като основа на другата велурена серия на Adidas с имена на градове и Handball Spezial. Ниската цена на Gazelle го превръща във фаворит на изтерзаната от икономическа депресия Северна Англия от началото на 80-те.

Петнайсетина години по-късно бритпоп вълната помита Великобритания, а най-знаковите й лица като Oasis, Blur и Suede (много ясно) носят именно Gazelle. Разбира се, рок репутацията на тези Adidas-ки е подпечатаната от краката на Mick Jagger и Keith Richards още в началото на 70-те. Хем красиви, хем достъпни, хем не особено известни – идеалнo попълнение в гардероба. Има ги в различни инкарнации (с велур и обновени с перфорирана текстура) в магазините на Adidas и на места като Obuvki.bg и District.